Oostzaandams schrijver in de 18e eeuw, bekend geworden door het handschrift ‘Saendamz: Annotatiën’ over de jaren 1740 tot 1749. Hoewel dit boekje nooit is uitgegeven bevat het waardevolle historische gegevens, bijvoorbeeld over het ‘Malle schip’ van Daam ➝ Schijf, terwijl er verder verslag in wordt gedaan over allerlei al of niet feestelijk gevierde gebeurtenissen.
Cornelis Veen woonde op het zogenoemde Vingerling bij de Dam; zijn geboorte- en sterfjaar zijn niet gevonden.Veen, Egbertus Antoniezn.
(Sneek 1880-Purmerend 1952). Onderdirecteur van nv Koninklijke Verkade’s Fabrieken, bestuurder van vele Zaanse organisaties en publicist. E.A. Veen trad na een opleiding aan de openbare handelsschool en enkele betrekkingen in dienst als correspondent bij nv Bakkerij de Ruijter van de firma Verkade & Comp. (1905). Hier werkte hij zich op tot procuratiehouder en tenslotte onderdirecteur (1936). Hij vervulde tientallen bestuursfuncties, zoals secretaris, voorzitter en hoofdbestuurslid van de Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel, voorzitter van ‘De Zaansche Molen’, voorzitter van de Nutsspaarbank te Zaandam en diaken en voorzitter van de kerkeraad der doopsgezinde gemeente in West-Zaandam.
Hij was voorts betrokken bij de uitgave van het grote fotoboek ‘De Zaansche Handel en Industrie’ in 1911, waarvoor hij de tekst schreef, terwijl hij naast publikaties op politiek en economisch terrein ook een boekje schreef over de Watersnood van 1916. Bij zijn afscheid van Verkade werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.