Bedrijfstak waardoor een vervangingsmiddel van boter wordt vervaardigd uit ondermelk en een mengsel van dierlijke of plantaardige oliën en vetten. De belangrijkste fase in het produktieproces, in 1869 uitgevonden door de Fransman Mège-Mouriés, is het emulgeren ( = karnen).
Het produkt mag geen hoger smeltpunt hebben dan 42 graden, aangezien het anders niet in de mond zou smelten.In Zaandijk ontstond in 1930 de nv Noordhollandsche Margarinefabnek, die later de naam Fricola kreeg en vervolgens door Koninklijke ‘Wessanen is overgenomen; het bedrijf heet thans ‘Friwessa. In mei 1990 werd de overname van Friwessa door het Zweedse Karlshamns AB aangekondigd.
Ook de in Wormerveer gevestigde nv Crok & Laan (zie: ‘Croklaan, thans Loders Croklaan) vervaardigde na de Tweede Wereldoorlog enige jaren margarine.
Zie ook: ‘Economische geschiedenis 3.6.7.