Tegenwoordige straat in Zaandam, vernoemd naar een omvangrijk buitendijks terrein, dat vooral plaats bood aan balkenhavens en houtzaagmolens.
In 1650 werd de Nieuwe ➝ Haven van Zaandam gegraven. De inrichting van het Oosteren Wester-Kattegat maakte deel uit van de werkzaamheden ter verbetering van de Zaandamse haven. De naam Kattegat verwees naar de aanlegger Jochem Pietersz Kat.
Het Kattegat lag als een buitendijkse 'hem' ten westen van de Zuiddijk. Na de aanleg van de Nieuwe Haven werd het daarbij laag-omdijkte gebied een centrum van houtzagerij en scheepsbouw. Er stonden enkele houtzaagmolens (onder meer Het Ooster ➝ Kattegat), er lagen balkenhavens en er was een aantal scheepswerven gevestigd. Met name door het inkrimpen van de Zaanse scheepsbouw werd het belang van het Kattegat echter minder. Er was daarom weinig tegenwerking toen eind 19e eeuw voorstellen werden gedaan het Kattegat te doorgraven, om Zaandam een goede aansluiting op het Noordzeekanaal te geven (zie: ➝ Havens). Na de voltooiing van de door de gemeente gefinancierde doorgraving (waardoor de huidige Voorzaan ontstond) lag het Wester Kattegat los van Zaandam-Oost (zie: ➝ Eiland). Het oostelijke gedeelte van het (nog steeds buitendijkse) Kattegat werd voor woningbouw benut, zie de foto.