Opgericht in 1978 op initiatief van een aantal organisaties voor dorpsbelangen om de belangen van het platteland beter te behartigen. Inmiddels (1999) zijn 136 organisaties bij de Vereniging (afgekort vkdg) aangesloten.
De bevordering van de leefbaarheid van het platteland staat nog steeds centraal. De belangrijkste taken van de vkdg zijn het informeren en adviseren van organisaties en particulieren, het doen van onderzoek en het ondersteunen en opzetten van projecten. Daartoe onderhoudt zij contacten en werkt zij samen met verschillende maatschappelijke organisaties en overheden. De projecten van de vkdg zijn voornamelijk op ideeën uit de dorpen zelf gebaseerd; meestal worden ze ook samen met de dorpsbewoners uitgewerkt. Deze manier van werken is kenmerkend voor de vereniging en geeft de projecten een bijzonder karakter. Voorbeelden van projecten zijn: het Toeristisch project, waarin van 1987 tot 1994 ruim dertig wandel-, fiets- en autoroutes door en langs Groninger dorpen zijn uitgezet; het project Regionale Wandelstructuur Westerwolde, dat kortgeleden in uitvoering is genomen; het project Dorpen in het Groen, waarin van 1991 tot 1999 ruim 65 dorpen van landschappelijk groen zijn voorzien; diverse projecten om de verkeersveiligheid in dorpen te verbeteren.
In samenwerking met dorpsorganisaties ontwikkelt de vkdg leefbaarheidsen toekomstplannen en geeft zij voorlichting over landschappelijk bouwen. Vier maal per jaar verschijnt de Kleine Dorpen Krant. Tweejaarlijks reikt de vkdg een leefbaarheidsprijs aan een van haar leden uit. In haar werk wordt de Vereniging ondersteund door de Stichting ter Ondersteuning van de Vereniging Kleine Dorpen Groningen, die boeken, folders en films uitgeeft.Lit.: Handboek leefbaarheid kleine dorpen Groningen (Hoogezand 1999); L. Hardus e.a. (red), Kleine dorpen samen sterk (Hoogezand 1999).