Popmuziek in de provincie Groningen kwam vanaf 1957 tot leven in het Centrum Theater in Sappemeer, waar de eerste concerten plaatshadden en Kees van der Hoef rock’n-roll-platen draaide. Dommering in Winschoten en de Gouden Leeuw in Zuidlaren organiseerden eveneens concerten.
De bekendste clubs en zalen in Groningen waren Het Krotje (1958-1967) en Concertzaal De Jong/Apollo, waar bijv. Pink Floyd optrad. De muziek ontwikkelde zich van jaren ’50-rock-’n-roll en Shadows-achtige intrumentals tot rauwe R&B van Rocking Tigers en beatmuziek van groepen als Nicky and The Shouts en Clan ’66. In de tweede helft van de jaren ’60 deed de invloed van provo, happenings en drugs zich gelden. Groningen kreeg zijn eigen Provadya en een jongerensociëteit, Chappaqua. Hoewel de meer experimentele muziek werd opgepikt door o.a.
Jan Hekert Expérience met dichter Rikus Waskovsky, bleef Groningen vooreerst een ‘rockstad’, getuige heavy rock van groepen als S5+1 en MAF. Rond 1970 kwamen de zgn. progressieve rockgroepen opzetten. Act Of God en Solution deden landelijk van zich spreken. Halverwege de jaren ’70 entameerden Herman Brood en Lourens Leeuw het Groninger Springtij tijdens talloze nachtelijke cafésessies. Groepen als Streetbeats met Jan Rot, Phoney and The Hardcore en White Honey met Hanneke Kappen grepen in navolging van Brood terug op een meer elementaire vorm van rock-’n-roll, die ook raakvlakken had met de Britse new wave. Eind jaren '70 kreeg Groningen punkgroepen als Boegies, Boobs, Vomitrays en Bloedbad.
Begin jaren ’80 kwamen diverse new wave groepen opzetten, waaronder La Danza Moderna, Rocking Teenage Combo, 12 Inch From Heaven en I Spy. Rat Patrol was de voornaamste hardcoreband, terwijl Fox The Fox een grote discohit scoorde. Onder invloed van bezoekende Amerikaanse bands in toonaangevende clubpodia als Vera en Simplon werden vanaf de late jaren ’80 veel alternatieve gitaarrock- en garagerockgroepen opgericht; waaronder Moonlizards, Thud, Wishing Tree, Captain Nemo, Krontjong Devils en Green Hornet. In de jaren ’90 zijn er minder dominante stromingen, waardoor tal van genres naast elkaar opbloeien. Artiesten die ook buiten Groningen bekend raakten, zijn o.a. Jammah Tammah (ska), Dandruff!! (punkpop), Meindert Talma & The Negroes, Benjamin B. (gitaarpop), Johan Westerman (techno-house), Zombi Squad (hiphop), G-Town Madness (gabberhardcore). Los daarvan zijn het vooral ‘commerciëlere’ popgroepen als Jazzpolitie en IsOokSchitterend die in de jaren ’90 landelijke bekendheid verwierven.
[Vos].