Groningen kent een groot aantal operetterverenigingen: amateurgezelschappen die zich toeleggen op het uitvoeren van operettes. Vele ervan vinden we in de oude veengebieden en hun ontstaan houdt zeker verband met de bloei van bepaalde industrieën zoals strokarton en aardappelmeel.
Opmerkelijk is in dit verband dan ook, dat er in de provincie Drenthe nauwelijks operetteverenigingen te vinden zijn; de oudste daar is ADO uit het onder de rook van Groningen gelegen Eelde. Hoewel de verenigingen kunnen rekenen op gemeentelijke subsidie is steun van de plaatselijke middenstand noodzakelijk bij de jaarlijkse uitvoeringen. Zelfwerkzaamheid bij het het vervaardigen van kostuums en decors is binnen het financiële kader essentieel. Voor hun uitvoeringen kiezen sommige verenigingen hun solisten uit eigen gelederen, andere huren (semi-)professionele zangers in. De begeleiding wordt meestal verzorgd door een amateurorkest. Op het repertoire staan over het algemeen operettes uit de jaren ’20 en ’30, de grote repertoirestukken van Offenbach of Strauss stellen over het algemeen te hoge technische eisen, hoewel dat per vereniging kan verschillen.
De operetteliederen worden in de oorspronkelijke taal gezongen, de dialogen worden in het Nederlands gesproken en soms worden ook de liederen in het Nederlands vertaald. Operarepertoire wordt vrijwel nooit uitgevoerd, al doet de naamgeving van sommige verenigingen anders vermoeden. Bekende verenigingen zijn: Amicitia in Winschoten, Operettevereniging Veendam-Wildervanck, Pro Burletta uit Hoogezand en de Stadskanaalster Operettevereniging. Daarnaast noemen wij Omlandia uit Warffum, Thalia uit Haren en de Groninger Opera- en Operette Vereniging, die van alle vermelde verenigingen wel de meest ambitieuze mag heten. Naast operetteverenigingen, die scenische voorstellingen brengen, kent Groningen ook enkele operettekoren, zoals het Delfzijlster Opera- en Operettekoor en het Noord Nederlands Opera- en Operettekoor uit Groningen. [Herruer]