Suikerriet groeit overal op het eiland Haïti, maar alleen in het noorden, voorbij de kleine havenstad Cap-Haïtien vindt men het suikerriet dat zich het best leent voor de fabricage van Rum. Evenwijdig met de kust loopt een bergketen en daarachter, in de valleien, is de regen minder overvloedig dan elders.
De citadel van de zwarte keizer Henri Christophe - die op spectaculaire wijze zijn verstand verloor en zich met een zilveren kogel van het leven beroofde - rijst hemelwaarts omhoog en kijkt neer op de ploegen suikerrietsnijders die in de maat hun machetes heen en weer bewegen terwijl ze zichzelf begeleiden met ritmisch gezang.Meer dan anderhalve eeuw geleden kwam Haïti in opstand tegen Frankrijk en wist zich te bevrijden. Niettemin zijn de tradities, houdingen en gebruiken nog duidelijk Frans en de vaardigheid waarmee de Fransen goede gedistilleerde dranken maken vindt nog steeds zijn weerslag in de Rums van dit land. Ze worden gemaakt door 2 opeenvolgende distillaties in de distilleerketel, precies als bij de Cognac. Niettemin wordt de Rum van de eerste distillatie vaak goedkoop verkocht maar nooit geëxporteerd. Hij is volkomen kleurloos, vandaar zijn naam: Clairin.
Als het feest is op Haïti wordt deze Rum vers en per glas verkocht in kleine stands langs straten en wegen bij het licht van als sterren schitterende lampen. De Haïtianen geloven dat de Clairin het vermogen bezit de vodou-godheden gunstig te stemmen. Daarom en wellicht ook omdat hij zo goedkoop is plengt men ervan op de grond tijdens de ceremoniën van deze eredienst. Negentig procent van de bewoners van dit eiland vereert nog de Afrikaanse godheden die door de slaven zijn geïntroduceerd en offeren enige slokken van hun geliefkoosde drank alvorens er zelf van te drinken.
De Barbancourt is de bekendste Rum van Haïti en tevens een van de beste ter wereld. Gematigd van corps is hij op fraaie wijze evenwichtig en harmonisch. Volgens M. Jean Gardère, de fabrikant van de Barbancourt, zou zijn kwaliteit tot op zekere hoogte te danken zijn aan de natuurlijke gist uit de zone waar het suikerriet waarmee hij wordt gemaakt, wordt verbouwd. Deze gemeenschappelijke oorsprong van riet en gist, alsmede de bodem en de wijze van fabriceren hebben een subtiele invloed op het sap van het riet en op de gist, vandaar de harmonie die in deze Rum zichtbaar heerst.
Het sap van het riet, dat wordt gepasteuriseerd om de natuurlijke vitamines tijdens de distillatie te verlammen, wordt onmiddellijk na het uitpersen van de rietstengels behandeld en er treedt geen secundaire gisting op. De distilleerderij die de Barbancourt produceert - en die in 1862 werd gesticht - heeft momenteel een capaciteit van ongeveer 25 000 hl. Men bereidt hier Eén-ster-, Twee-sterren-, Drie-sterren- en Vijfsterren Rum. Vroeger werd de eerstgenoemde alleen op Haïti zelf verkocht, maar tegenwoordig worden ze alle geëxporteerd.
Voordat Haïti onafhankelijk werd was Frankrijk de markt voor de Rum van deze kolonie en de Franse invoer bedroeg toen maar liefst 684 000 hl. Tegenwoordig wordt de Franse markt beheerst door de Rum uit Martinique. Volgens Jean Gardère zijn de banden die tussen Frankrijk en Haïti blijven bestaan te danken aan een verwantschap tussen beider bodemgesteldheid; de kalk op een sedimentaire onderlaag die de Rum van Haïti geeft is nagenoeg identiek met die van de beste Franse uit wijn bereide produkten, de Cognac en de Champagne.
Hier volgen de voornaamste rumproducenten van Haïti:
Eigenaar Merk van de Distilleerderij Rum
Jean Gardère - Barbancourt - Damien (Port-au-Prince)
René Audain - Tropical - Manègue (Port-au-Prince)
Hermann Marie - Colas Colas - Cazeau (Port-au-Prince)
Guy Séjourné - Champion - Croix des Bouquets
Max Nazon - Nazon - Port-au-Prince
Armand Tesserot - Tesserot - Port-au-Prince