Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Monthélie en monthélie-côte de beaune

betekenis & definitie

Rode en witte Bourgogne. Côte de Beaune, Frankrijk

Monthélie is de ‘frère bâtard’ (bastaardbroer) van de Volnay. Het is een van de schilderachtigste wijndorpen in de Bourgogne. De rode wijnen kunnen die van Volnay in kwaliteit evenaren als ze afkomstig zijn uit een wijngaard die grenst aan Les Caillerets, zoals Les Champs-Fulliot, of die in de buurt ligt van Clos des Chênes of Les Santenots, zoals Le Cas Rougeot, La Taupine en Le Clos Gauthey. Van de Premiers Crus van Monthélie zijn dit de beste. Monthélie produceert rode en witte wijnen, maar vooral rode. Zoals overal in de Côte-d’Or kweekt men ook hier de Pinot noir, en wel op een zeer schrale bodem.

Ruim 145 ha zijn beplant met wijnstokken die gemiddeld 3000 hl wijn produceren, welke nagenoeg rood is. Deze wijnen mogen naar believen onder de naam Monthélie of Monthélie-Côte de Beaune Villages worden verkocht. Een vrij nauwkeurige berekening leert dat de Monthélie 3A zou mogen kosten van wat een Volnay uit hetzelfde jaar moet opbrengen. De beste wijngaarden bezitten de titel Premier Cru en mogen op het etiket hun eigen naam aan die van de gemeente toevoegen.

Tot op heden is er nog geen definitieve lijst van opgesteld, maar voorlopig is dit recht toegekend aan de volgende wijnen:

PREMIERS CRUS Oppervlakte in ha

Sur La Velle 6,15

Les Vignes Rondes 2,71

Le Meix Bataille 2,39

Les Riottes 0,72

La Taupine 4,33

Le Clos-Gauthey 1,42

Le Château-Gaillard 0,71

Les Champs-Fulliot 8,74

Le Cas-Rougeot 0,57

Duresse 6,72

< >