Tegenover Libourne, op de andere oever van de Dordogne, dringt een enclave met een steenachtige bodem de uitgestrekte streek van Entre-deux-Mers binnen, die als specialiteit heeft droge witte wijnen van middenklasse. De kwaliteit van deze bodem is duidelijk ver boven de middelmaat en verdient een eigen appellation: Graves de Vayres.
Vayres is hier de belangrijkste plaats en in dit gebied is Graves de aanduiding van de grondsoort. Deze appellation is overdreven beroemd in Duitsland, waar de Graves de Vayres goedkoop worden verkocht als echte Graves, hoewel ze daarmee weinig gemeen hebben.De rode Graves de Vayre rijpt snel. Heel innemend en soepel kan hij de vergelijking met de Pomerols en de Saint-Emilions uit het gebied achter de Dordogne, die niet de beste zijn, doorstaan. De produktie bedraagt ongeveer 5000 hl per jaar.
De witte, zacht en vol (nauwelijks meer dan 25 000 hl), hebben als bijzonder kenmerk de neiging stroperig te worden.