Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Emilia-romagna

betekenis & definitie

Witte en rode wijnen. Italië

Een vruchtbaar vlak land zuidelijk van de Po waar een Hollandse boer zich thuis zou voelen. Vele eeuwen geleden werden Emilia en Romagna samengevoegd, maar nog in onze dagen zijn er grote verschillen tussen beide. Emilia-Romagna is een van de grootste en belangrijkste wijnproduktiegebieden van Italië; een zesde deel van de totale produktie komt hier vandaan, waarvan een groot deel als DOC is geklasseerd. Uit het westelijke deel Emilia komt Lambrusco, welke inmiddels met enorm succes in de Verenigde Staten wordt verkocht. Het is een rode wijn uit de gelijknamige druivesoort die meestal mousserend in de handel wordt gebracht. De extreem hoge fiscale rechten op mousserende wijnen in Nederland zijn er schuld aan dat Lambrusco in Nederland slechts licht parelend - 1½ ato - voor de consument beschikbaar is.

Onder DOC staan 4 Lambrusco’s met toenaam geregistreerd. De meest bekende daarvan is wel de Lambrusco di Sorbara die gewonnen wordt uit minimaal 60% Lambrusco di Sorbara-druiven en Lambrusco Salamino. Andere Lambrusco’s met DOC zijn Lambrusco Reggiano uit de provincie Reggio di Emilia, en Lambrusco Salamino di Santé Croce. Dit zijn goede wijnen die in de plaatselijke restaurants veel worden gevraagd bij de stevige gerechten waarom Emilia bekend is. Men drinkt de DOC meestal secco (droog), maar ook lichtzoet. De meeste Lambrusco die buiten de grenzen wordt verkocht heeft geen DOC.

Het zijn merendeels enigszins zoete wijnen, wat op het etiket wordt aangegeven met ‘amabile’ (zie aldaar). De Lambrusco’s met DOC danken de koolzuurbelletjes aan de natuurlijke gisting. De niet beschermde wijn kan zowel natuurlijk zijn als met ingeblazen koolzuurgas.

Sangiovese di Romagna

In het oostelijke deel zich uitstrekkend naar de Adriatische kust, Romagna, worden wijnen geproduceerd die meer bij de kenner in de smaak zullen vallen. Inmiddels is bijvoorbeeld de Sangiovese di Romagna algemeen bekend geworden. Het is een vol-rode wijn, in de jeugd tanninerijk en wat hard. Van goeden huize is het een wijn die met een jaar of 6 op zijn best is. Helaas geldt ook hier dat de naam van de producent een onontbeerlijke informatie is voor de kwaliteit. Sangiovese, het druiveras waaraan deze wijn zijn naam dankt, wordt in geheel Italië met veel succes aangeplant.

Hier in Romagna levert men hem o.a. ook als ‘Riserva’, d.w.z. dat de wijn 2 jaar langer op fust heeft gerijpt dan vereist voor de gangbare versie. Een Sangiovese di Romagna Riserve kan gemakkelijk 20 jaar oud worden en brengt dan een volle, edele wijn die men bij dergelijke lage prijzen niet zou verwachten.

Lambrusco

Tussen de Lambrusco en de Vitis labrusca, een oorspronkelijk wilde stamvariëteit, bestaat etymologisch gezien slechts een zeer verre verwantschap. Dit is het beste voorbeeld van een wijnstreek die is vernoemd naar zijn druivesoort. Deze produceert een rode wijn, niet altijd even aangenaam van smaak, soms droog dan weer zoetig, en licht mousserend met een helderrood schuim. Lambrusco onderscheidt zich in DOC’S: Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Lambrusco Salamino di Santa Croce en Lambrusco Reggiano. De eerste 3 worden gemaakt in de omgeving van Modena, de laatste in de buurt van Reggio-Emilia. Ze hebben weinig bijzonders te bieden, zeker als ze te zoet en te schuimig zijn. Toch is de Lambrusco de meest verkochte Italiaanse wijn in de Verenigde Staten, sterker nog, bijna de helft van de in Amerika verkochte Italiaanse wijnen bestaat uit Lambrusco.

Albana di Romagna

Albana di Romagna is een voortreffelijke witte wijn uit de gelijknamige druivesoort. Het zuurgehalte moet liggen tussen 5 en 8 pro mille, daarmee is de Albana een verfrissende wijn met rijk aroma. De druif Albana wordt aangeplant in het heuvelland tussen Bologna en Rimini. Zelfs wanneer ze uit een uiterst klein gebied komen kunnen Italiaanse wijnen onderling sterk verschillen.

Er wordt beweerd dat Galla Placidia, regentes van het Westromeinse Rijk (± 435 na Chr.) een van de eerste liefhebbers van de Albana is geweest. Tijdens een van haar reizen door het land hield zij halt in een klein dorpje om in een herberg haar dorst te lessen. Men schonk haar een wijn in een grove kroes. En toen ze hem eenmaal had geproefd riep ze uit: ‘Je verdient het uit een gouden beker te worden gedronken!’ Sindsdien is de naam van het plaatsje Bertinoro, wat zoveel betekent als ‘ik drink je uit goud’.

Guttumio dei Colli Piacentini

DOC van een krachtige rode wijn die in Ziano en 6 andere gemeenten in de provincie Piacenza van de druiverassen Barbera en Bonarda wordt gemaakt. Een droge wijn, soms met een lichte, ietwat zoetige afdronk.

Trebbiano di Romagna

Een DOC-wijn gemaakt van de Trebbiano di Romagna, een witte druivesoort aangeplant in een uitgestrekt gebied dat deel uitmaakt van de provincies Bologna, Forli en Ravenna. Deze witte wijn, bekend in geheel Italië, is de Trebbiano di Romagna; deze wijn is erg populair, maar mist de finesse van een Albana.

Er bestaat ook een DOC voor de Trebbiano Val Trebbia, een wijn die hoofdzakelijk van de Trebbiano wordt gemaakt.

Monterosso Vald’Arada (DOC)

Witte wijn, gemaakt van de Trebbianorassen Belverdino en Santamaria. Een licht mousserende landwijn die jong moet worden gedronken.

Bianco di Scandiano

Zoetige, vaak licht mousserende witte wijn, gemaakt in het glooiende land rond Reggio-Emilia.

Colli Bolognesi di Monte San Pietro DOC

Wijnen die afkomstig zijn van de hellingen tussen Modena en Bologna. Een DOC die 6 typen omvat, die in kwaliteit boven de gemiddelde streekwijn uitsteekt. De rode worden benoemd naar de druivesoorten Barbera of Merlot. De witte komen in de handel onder de namen Sauvignon, Pinot Bianco, Riesling Italico of als Colli Bolognesi Bianco. De laatste wordt gewonnen uit Albana-en Trebbiano-druiven.

< >