Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Coteaux d’aix, coteaux de baux de provence

betekenis & definitie

Rode, witte en roséwijnen. Provence, Frankrijk

De wijnen met deze appellation worden gemaakt van druiven die worden gekweekt op het grondgebied van de gemeente Aix, alsook in een beperkte zone daaromheen. Ze hebben recht op het predikaat VDQS (vins délimités de qualité supérieure), welke in de officiële hiërarchie van Franse wijnen de tweede klassering is. Ze kunnen zowel rood, wit als rosé zijn, en hun alcoholgehalte moet minstens 11° bedragen voor de rode en de rosé, en 11,5° voor de witte. Toegestane druiverassen: Grenache, Carignan, Clairette, Cinsault, Ugni blanc, Mourvèdre, Cournoise en diverse Muskaattypen.

De naam Coteaux de Baux wordt niet op zichzelf gebruikt, maar altijd voorafgegaan door de vermelding Coteaux d’Aix. De beperkte sector van de ‘Coteaux d’Aix-Coteaux de Baux’ omvat 6 gemeenten waarvan er niet één voorkomt bij de 28 die de simpele benaming Coteaux d’Aix mogen voeren.

Vaak zijn ze beter dan de wijnen van de AC Côtes de Provence.

< >