Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Château-margaux

betekenis & definitie

Rode en droge witte Bordeaux. Margaux in de Haut-Médoc, Frankrijk

Château Margaux, met zijn zuilengang en zijn interieur dat zuiver Empire is, ligt midden in een uitgestrekt park. Zijn wijn was al in de 15de eeuw bekend onder de naam Margou of Margous. Op de plaats van het huidige gebouw stond een vesting met de naam Lamothe. Hierbij zij opgemerkt dat een van de eigenaren van Lamothe heer van Durfort was en dat de eigenaar van Margaux tot voor kort ook het naburige ChâteauDurfort bezat.

In 1750 bracht men verbeteringen in de wijngaard aan door hem opnieuw te beplanten. Het huidige château werd in het begin van de 19de eeuw gebouwd door een leerling van Viaor Louis, de architea van de Opera van Bordeaux. In 1836 werd het gekocht door de vicomte d’Aguado. Diens zoon verkocht het in 1879 aan graaf Pillet-Will, die verschillende verbeteringen aanbracht op het gebied van de wijnbouw. In 1925 behoorde het château aan de hertog de la Trémoille, die het verkocht aan een maatschappij waarvan ook M. Femand Ginestet deel uitmaakte, die op dat moment eigenaar was van het aangrenzende wijngoed Château-Lascombes.

Tussen 1935 en 1949 kocht M. Ginestet de anderen uit en werd zo de enige eigenaar. Vervolgens kwam Château Margaux in handen van Bernard en Pierre Ginestet, die ha tot 1977 beheerden en het toen verkochten aan Laura en wijlen André Mentzelopoulos, de eigenaren van de Félix Potin-supermarkten. Zowel het château als de wijngaarden zijn door de nieuwe eigenaren gerestaureerd. Tegelijk met Lalite, Latour en HautBrion werd Château-Margaux in 1855 tot Premier Grand Cru du Médoc geklasseerd.

Château-Margaux produceert eveneens een kleine hoeveelheid droge witte wijn (tussen de 2000 en 4000 kistjes per jaar); deze wijn draagt niet de grote naam Château-Margaux, maar Pavillon blanc de Château-Margaux.

Bijzonderheden: wanneer hij op zijn best is, is dit de meest elegante, verfijnde en vrouwelijke wijn van de streek. Van een perfect evenwicht en een snelle rijping, althans voor een Médoc. Margaux en verfijning zijn synoniem. Pierre Ginestet voerde in 1965 een nogal omstreden maatregel in, die inhield dat alleen de zeer grote oogsten nog een jaartalvermelding zouden krijgen en dat de wijnen uit minder goede jaren zonder jaartal zouden worden verkocht, net zoals dat in de Champagne gebeurt. Maar onder druk van zijn klanten is hij daarop teruggekomen, zodat men vanaf 1969 weer alle Château-Margaux met een jaartal vindt. Sinds de familie Mentzelopoulos de zaak heeft overgenomen is de wijn van Château-Margaux opnieuw tot grote hoogte gestegen.

In 1981 is men begonnen met de bouw van een gigantische ondergrondse wijnkelder voor de tweedejaars wijnen. In ’83 is die kelder klaargekomen. Bovengronds mocht niet, want het geheel van Château Margaux staat op de lijst van Monumentenzorg.

Oppervlakte: 85 ha

Gemiddelde produktie: 250 tonneaux rode wijn (20 000 kistjes)

< >