Opleidingscentra is de algemene benaming voor een locatie waar kort of langdurende trainingen of opleidingen worden verzorgd. Onder de term opleidingscentrum gaan grote verschillen schuil. Zo bestaat het Opleidingscentrum voor Initiële Opleidingen (OCIO), een onderdeel van de Nederlandse Koninklijke Landmacht.
Dit opleidingscentrum bestaat onder andere uit drie scholen die belast zijn met het geven van de Algemene Militaire Opleiding (AMO). Veel bedrijven hebben voor hun personeel opleidingscentra. Bedrijven die geen eigen opleidingscentrum hebben maar wel behoefte hebben aan opleiding, huren diensten in van algemene of meer gespecialiseerde opleidingscentra.
Van recente tijd zijn de ROC’s, de regionaal opleidingencentra. Deze centra zijn ontstaan uit een samenwerkingsverband van onderwijsinstituten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en de volwasseneneducatie met haar vijf soorten opleidingen in Nederland. De ROC's zijn halverwege de jaren 90 ontstaan als gevolg van verplichte fusies van diverse mbo-opleidingen.
De ruim vijfhonderd mbo's zijn samengevoegd tot circa 50 grote regionale opleidingencentra.
Hierdoor zijn, net als in het voortgezet onderwijs, grote onderwijsinstellingen ontstaan. Instituten met middelbaar economisch en administratief onderwijs (meao), middelbaar technisch onderwijs (mts) en middelbaar dienstverlenings- en gezondheidszorgonderwijs (detailhandel, gezondheidszorg, activiteitenbegeleider) werden samengevoegd tot grote opleidingscentra.
De agrarische scholen fuseerden tot agrarische opleidingscentra (AOC's). Het middelbaar toeristisch en recreatief onderwijs, voortgekomen uit het middelbaar economisch en administratief onderwijs, maakt tegenwoordig ook deel uit van de ROC's. Sommige ROC's herbergen bijzondere opleidingen: zo is de Nederlandse Musical Academie ondergebracht in het ROC Nijmegen.