wordt in de Heilige Schrift genoemd als plaats, vanwaar Lydia afkomstig was (Hand. 16 : 14), en waar een gemeente was, aan welke de Heere door Johannes een brief schreef (Openb. 1 : 11; 2 : 18—29). Het was een stad in Lydië, aan de Mysische grens, en aan den weg van Pergamus naar Sardis, tusschen het stroomgebied van den Caïcus en den Hermus.
Thyatira kwam vooral tot beteekenis door Seleucus Nicator, die het in het begin van de derde eeuw vóór Christus herbouwde, en er vele Macedonische soldaten deed wonen. Men sprak daarom wel van „een Macedonische kolonie”.
Dit verklaart ook de gemeenschap met Filippi, en het wonen van Lydia aldaar (Hand. 16 : 14). Er zullen ook wel Joden gewoond hebben.
Na 190 v. Chr. gaven de Romeinen Thyatira aan hun bondgenoot, den koning van Pergamus.
En met het rijk van dezen kwam ook Thyatira in 133 v. Chr. onder de Romeinen.Het was een stad van industrie en handel. Er waren vele gilden of vakvereenigingen van wolwerkers, linnenwevers, bakkers, leerlooiers, pottenbakkers, ververs van stoffen, enz. Deze gilden stonden met afgoden in verband. Dat maakte het leven van de geloovigen daar moeilijk. Door wie daar een gemeente gesticht is, weten we niet. Misschien door een helper van den apostel Paulus, toen deze te Efeze arbeidde (Hand. 19).
Nu konden de geloovigen niet meer deelnemen aan de feesten dezer gilden. Konden zij nog wel lid van deze vereenigingenblijven? Maar als zij hun lidmaatschap opzegden, hoe ging het dan met hun arbeid en levensonderhoud ? Dat was vooral de moeilijke positie der geloovigen te Thyatira, en het gevaar voor de gemeente. De gemeente als geheel stond blijkbaar vast. Maar er was een partij, geleid door een vrouw, Jezabel geheeten, om haar geestelijke overeenkomst met Achabs vrouw (1 Kon. 16:31), die breuke niet noodig oordeelde, en zeide, dat men zeer wel aan dergelijke feestmaaltijden kon deelnemen (Openb. 2 : 20). Nu werd de voorganger der gemeente, en met hem ook de geheele gemeente, bestraft, dat hij zulks liet geworden. Volgens Epiphanius (Haer. 51, 33) werd de geheele stad later door de Montanistische dwaling vervoerd.
Van de latere geschiedenis van Thyatira en van de gemeente aldaar, is weinig bekend. De stad heet nu Ak-hissar.