Christelijke encyclopedie

F.W. Grosheide (1926)

Gepubliceerd op 08-01-2020

Moderamen

betekenis & definitie

is een Latijnsch woord, dat matiging, besturing, leiding beteekent; en zoo het bestuur aanduidt, aan ’t welk de leiding eener vergadering is opgedragen.

Bij de Gereformeerde kerken bestaat het moderamen eener kerkelijke vergadering volgens art. 34 der Kerkenordening uit een praeses en scriba, terwijl er voor de dassen en synoden gewoonlijk nog een assessor of bijzitter aan toegevoegd wordt. Dit moderamen is echter geen permanent bestuurscollege, dat over de kerken heerscht, want volgens art. 35 Kerkenordening houdt het ambt van den praeses (en evenzoo ook van scriba en assessor) op, wanneer de samenkomst scheidt.

Bij de Hervormde kerk is dat anders. Deze heeft vaste Classicale, Provinciale en Generale Bestuurscolleges. Een Classicaal Bestuur bestaat uit praeses, assessor en scriba en twee of meer dienstdoende predikanten, benevens één ouderling voor elk tweetal predikanten, die in het Bestuur zitting hebben. En uit dat breedere Bestuur wordt nu door de vergadering een Moderamen verkozen, dat uit praeses, scriba en assessor bestaat. (Zie: Pro Ministerio V, Nederlandsch Hervormd kerkrecht door Dr J. R. Slotemaker de Bruine, blz. 59).

< >