Christelijke encyclopedie

F.W. Grosheide (1926)

Gepubliceerd op 08-01-2020

Kaffers en Zoeloe’s

betekenis & definitie

De Noord-Afrikaansche bevolking is gemengd Semietisch-Chamitisch, de Midden-Afrikaansche bestaat oorspronkelijk uit negerrassen, de Zuid-Afrikaansche beneden 20° Zuiderbreedte uit Kaffers en Hottentotten (Bosjesmannen inbegrepen). De naam „kaffer” beteekent „ongeloovige” en is afkomstig van de Portugeezen, die het eerst met de zwarten in Zuid-Afrika in aanraking kwamen.

De naam „hottentot” is van de Hollandsche kolonisten afkomstig en ontleend aan de stotterende uitspraak van dat volk. De oudste namen zijn: Abantu (de menschen) en Koi-koin (menschen).

De Abantu bestaan uit Amaxosa-, Amazulu-, Bechuana-, Basuto-, Ovaherero- en Damara-kaffers. De Hottentotten uit Namaqua, Korana- en Griquaof bastaard-hottentotten.

Dr Johnston beweert, dat beiden afstammen van de negers. Dr Livingstone bestrijdt deze opvatting op grond van het verschil in taal, grootte en kleur.

Rev. Appleyard acht, dat zij verwant zijn aan de Arabieren.

Rev. W.

Holden, The past and the future of the Kaffir Races, 1866, leert, dat deze volken na de spraakverwarring door Europa heen naar Zuid-Afrika zijn getrokken, en dat God aldaar niet alleen hun spraak maar ook hun kleur veranderd heeft.

Zij leven nog patriarchaal en zijn herdersvolken.

Dr Bleek acht, dat de Hottentotten en na hen de Bantu uit Midden-Afrika naar het Zuiden zijn gekomen. De Hottentotten zijn nomaden, leven in holen ; de Bantu hebben akkerbouw en leven in hutten.

De religie van de Hottentotten is natuurvereering, die van de Bantu geestenen oudersvereering. Deze laatste offeren vleesch, meel of bier op de graven hunner ouders.De zending van de Nederlandsche kolonisten begon met de ziekentroosters Wijlandt en Van der Staal, die de zwarten in den dienst der blanken het Evangelie brachten. Alleen een vrouw, Eva, (Krotoa) werd gedoopt. Schmidt, een zendeling van de Moraviërs, heeft van 1737—1742 slechts vijf Hottentotten te Baviaanskloof kunnen doopen. Ook de pogingen van Ds Van Lier en Ds Vos zijn mislukt. Sedert 1806 arbeiden in Zuid-Afrika kerken naast zendingsgenootschappen aan de zending onder de zwarten. (Zie artikel Zending).

< >