Christelijke encyclopedie

F.W. Grosheide (1926)

Gepubliceerd op 29-12-2019

Assur, Assurïeten

betekenis & definitie

Met den naam Assur wordt in het Oude Testament bijna overal Assyrië bedoeld. Het is echter aannemelijk, dat enkele plaatsen een uitzondering vormen.

Onder Abrahams nakomelingen uit Ketura ontmoeten we een stam genaamd Assurieten (Oen. 25 : 3). Deze naam is ongetwijfeld afgeleid van Assur, doch hiermede moet een ander Assur bedoeld zijn dan het bekende machtige koninkrijk aan de Tigris.

Het moet een Arabische stam zijn geweest in de streek tusschen Palestina en Egypte, waarschijnlijk dezelfde, die voorkomt in de beschrijving der grenzen van het Ismaëlietische gebied (Gen. 25 : 18). Hier kunnen de woorden „daar gij gaat naar Assur” beschouwd worden als een nadere verklaring van de uitdrukking „tot Sur, dat vóór (namelijk: ten Oosten van) Egypte ligt”.

De naam Sur is dan misschien een kortere vorm van den naam Assur. En wanneer dit niet zoo is, moeten Sur en Assur ten minste in elkanders nabijheid hebben gelegen.

Dat dit Arabische Assur ook zou zijn bedoeld in de redenen van Bileam (Num. 24 : 22, 24), komt mij niet aannemelijk voor. Maar wel kunnen zij gelijk hebben, die meenen, dat het voorkomt in een opschrift van het ZuidArabische volk der Mineërs.

De inscriptie (wellicht stammende uit den tijd omstreeks 1050 v. C.) spreekt over den wierookhandel, dien de Mineërs dreven met de landen Egypte, Assur en Ibr Naharan.

Onder „Ibr Naharan” kan men de streek langs de rivier van Gaza verstaan.

En „Assur” past hier veel beter op het Arabische Assur, tusschen Egypte en het land der Filistijnen, dan op het ver verwijderde Assyrië.

Ten slotte is dit Arabische Assur wellicht ook bedoeld in Psalm 83 — een lied, dat we met Delitzsch in den tijd van Josafat (pl.m. 860 v. C.) kunnen stellen, en dat dan gedicht zal zijn met het oog op de gebeurtenissen, die in 2 Kron. 20 verhaald worden.

De vijanden, in dezen Psalm opgesomd, woonden allen in Israëls omgeving. In deze coalitie, waartoe Edomieten, Amalekieten en Ismaëlieten behoorden, kan licht ook het Arabische Assur mee opgetrokken zijn.

Verder is ons omtrent de lotgevallen van dezen stam niets bekend.

< >