Nederduitsche spreekwoorden

Carolus Tuinman (1726)

Gepubliceerd op 14-06-2022

Hy lorrendraait

betekenis & definitie

Dit woord word dagelyks gebruikt, en de zaak noch gemeener gepleegt; echter weten weinige wat Lorrendrayen uitdrukt. Men eigent dat toe op het sluiken of smokkelen van koopwaaren, zonder behoorlyke aangeving, en betaling van ’s Lands tol; en mede op het handel dryven met ongeoorloofde waaren, of op verboden plaatzen, en wyzen.

Schepen die dat doen, noemt men lorrendraayers. Lore, leure, lorre is iets van geringe waarde. Daar van is leuren, kleinigheden omdragen, en uitventen. Maar het beduid ook bedriegery.

Zo zegt men, Ymand te leur stellen; en leur is het tuig, waar mede men de Havikken aanlokt en bedriegt. Lorrendrayen is bedriegeryen in een strengelen, gelyk de lynslager een touw draait. ’t Is dan juist het zelve met der Latynen dolos nectere, bedriegeryen aan een knoopen. Immers dit alles hangt van bedrog aan malkanderen, en men verzint en pleegt daar toe duizend listen.

Hier door byzonderlyk word bewaarheid het spreekwoord: Tusschen de kaay en ’t schip gaat’er veel verloren. Daar van is kaaidrayen niet vreemd. De aankomende Oostindievaarders zullen daar toe te vroom zyn, en geene onbeschouwde of onopgeschreven goederen heimelyk van boord zenden, volgens hunne gewoonte.

< >