Bouw- en Vastgoedlexicon

Hendrik Leurs (2015)

Gepubliceerd op 22-02-2017

Veiligheids- En Gezondheidsplan / V & G-plan

betekenis & definitie

Het veiligheids- en gezondheidsplan (V & G-plan) wordt opgesteld in het kader van de veiligheidscoördinatie bij bouwwerken. Het is een document of het geheel van documenten dat de risicoanalyse en de vast te stellen preventiemaatregelen bevat om veiligheidsrisico’s te voorkomen waaraan de werknemers kunnen blootgesteld worden.

Een veiligheids- en gezondheidsplan is verplicht als er werken gebeuren met een verhoogd risico (bv. gevaren van bedelving, valgevaar van 5 meter of meer, graven of werken aan putten van meer dan 1,2 meter diepte, werken in de nabijheid van drijfzand of slib, ondergrondse werken en tunnelwerken, werkzaamheden onder overdruk, met duikuitrusting, met springstoffen, met de montage van geprefabriceerde elementen, ...).
Het veiligheids- en gezondheidsplan is bovendien verplicht voor de bouwplaatsen waarvan de vermoedelijke duur van de werkzaamheden langer is dan 30 werkdagen en waar meer dan 20 werknemers tegelijkertijd aan het werk zijn, of waarvan het vermoedelijk werkvolume groter is dan 500 mandagen.
Voor de andere bouwplaatsen volstaat al naargelang het geval een “vereenvoudigd” veiligheids- en gezondheidsplan of een schriftelijke overeenkomst.
Het omvat: 1) administratieve informatie (namen en adressen van de opdrachtgever(s), bouwdirecties en aannemers, veiligheidscoördinator-ontwerp en -verwezenlijking); 2) de risicoanalyse en de preventiemaatregelen verbonden aan de werkzaamheden; 3) de preventiemaatregelen die in acht moeten genomen worden door de wederzijdse inwerking van installaties of activiteiten die zich niet noodzakelijk op de bouwplaats bevinden (bv. het openbaar of privétransport van goederen of personen of de uitbating van een bestaand gebouw); 4) de specifieke maatregelen m.b.t. de werkzaamheden met een verhoogd risico; 5) de kritieke fasen wanneer de veiligheidscoördinator moet aanwezig zijn op de bouwplaats; 6) de preventiemaatregelen voor eventuele latere werkzaamheden; 7) de beschrijving van het te realiseren bouwwerk vanaf het ontwerp tot de volledige verwezenlijking; 8) de raming van de duur van de werken die tegelijkertijd of na elkaar plaatsvinden. Het veiligheids- en gezondheidsplan kan eventueel deel uitmaken van het globaal preventieplan van de opdrachtgever.

< >