Bouw- en Vastgoedlexicon

Hendrik Leurs (2015)

Gepubliceerd op 22-02-2017

Aanpasbaar Bouwen / Levenslang Wonen / Meegroeiwonen

betekenis & definitie

Aanpasbaar bouwen is een manier van bouwen waarbij in de ontwerpfase reeds rekening gehouden wordt met de mogelijkheid dat mensen (tijdelijk of permanent) minder valide of minder mobiel zijn. Bv. als ze in een rolstoel terecht komen, ouder en moeilijk te been worden. Het is geen ‘gehandicapten-woning’ maar een woning die relatief eenvoudig aangepast kan worden aan veranderde eisen van de bewoner.

Het is geraadzaam om bij elk bouwinitiatief, nieuwbouw of vernieuwbouw, privatief of publiek, de principes van levenslang wonen of meegroeiwonen toe te passen.
Sinds 1 maart 2010 is de Vlaamse stedenbouwkundige verordening m.b.t. toegankelijkheid van kracht. Het opzet van deze regelgeving is publieke gebouwen beter bereikbaar, toegankelijk, bezoekbaar en bruikbaar te maken voor iedereen. De gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaren voeren de controle uit op een voorliggend dossier en nemen in de fase van bouwaanvraag een cruciale positie in. Bouwheren en ontwerpers hebben in de concrete realisatie van projecten een belangrijke verantwoordelijkheid opdat de basistoegankelijkheid gegarandeerd is. De principes van Universal Design en Levenslang Wonen zijn hierop ook gebaseerd. De verordening geldt bij nieuwbouw, verbouwingen of uitbreidingen van gebouwen die publiek toegankelijk zijn, zoals winkels, banken en overheidsgebouwen. De bouwheer moet ervoor zorgen dat iedereen het gebouw kan betreden, ook rolstoelgebruikers, mensen met een kinderwagen, slechtzienden, grotere personen, mensen met een ledemaat in het gips, enz. Raadpleeg hiervoor: http://www.ruimtelijkeordening.be/NL/Beleid/Vergunning/Toegankelijkheidpubliekegebouwen

< >