Lexicon Beeldende Kunstenaars

Pieter Scheen (1980)

Gepubliceerd op 29-01-2021

Pronk, cornelis

betekenis & definitie

Geb. Amsterdam 10 december 1691, overl.

Amsterdam 28 september 1759. Lid van het St. Lucasgilde aldaar. Leerling van A. Boonen en J. van Houten. Vooralbekend door zijn topografische tekeningen. Heeft aanvankelijk ook enkele portretten en kopieën in waterverf geschilderd. Vervaardigde in 1734 in opdracht van de Oost-Indische Compagnie ontwerpen voor porselein. Gaf les aan J. de Beijer, J. Buys, P. van Liender, G. Toorenburg(h) en H. de Winter.

ALKMAAR -Gemeentearchief: aquarellen en tekeningen, w.o. Zeglis en Boompoort; de Kennemerpoort; gezicht op een molen; de Klokketoren; de Langestraat; de Nieuwelanderpoort; de Geestpoort; het Pesthuis; gezicht op het Arminiaans Oudevrouwenhuis, de Doelen en het Artilleriehuis; gezicht op de Grote Kerk; Jan Roothooftshofje en het Oudevrouwen en -mannenhuis. AMSTERDAM -Amsterdams Historisch Museum (vml. Museum Fodor, verz. Splitgerber): gezichten op het St Jorishof te Amsterdam; gezichten op de Dam met het stadhuis. -Gemeentearchief: herberg en schaapskooi tussen Amsterdam en Diemen (tekening in O.I.inkt).-Rijksmuseum: zelfportret op jeugdige leeftijd (gem. aan de achterzijde). -Rijksprentenkabinet: tekeningen, w.o. gezichten op het kasteel te Buren; gezichten op de bouwvallen van de gedeeltelijk ingestorte toren te Egmond aan Zee; enz. ARNHEM -Gemeentemuseum: verschillende tekeningen van dorpen, buitenplaatsen, enz.

DEN BOSCH -Bibl. Prov. Gen.: ruim 50 aquarellen en tekeningen, w.o. gezichten te Dussen, Grave, Den Bosch, Oosterhout, enz. DELFT -Stedelijk Museum Het Prinsenhof: gezicht op Pijnacker (tekening in 0.1. inkt). DORDRECHT Gemeentearchief: (verzameling mr S. van Gijn): enige tekeningen in 0.1. inkt, w.o. de Grote Kerk en een gezicht op het stadhuis te Dordrecht. GRONINGEN -Gemeentearchief: tekeningen. -Groninger Museum: tekeningen.

DEN HAAG -Gemeentearchief: enige tekeningen (en gravures naar C. Pronk) van stadsdelen en gebouwen in Den Haag. HAARLEM -Gemeentearchief: een groot aantal tekeningen (w.o. gezichten op de stad). -Teylers Stichting: tekening naar L Backhuysen (marine), HOORN -Protestants Weeshuis: het weeshuis vóór de verbouwing in 1727. -Westfries Museum: 25 tekeningen in 0.1. inkt van de stad Hoorn (1727). LEEUWARDEN -Stedelijke Kunstverzameling: tekeningen, w.o. de rest van het Blokhuis omstreeks 1750; de Lieve Vrouwenpoort met Buitenpoort in 1754; enz. LEIDEN -Rijksprentenkabinet: 5 tekeningen. -Stedelijke Prentenverzameling: enige tekeningen, w.o. in 0.1. inkt. NIJMEGEN -Commanderie van Stjan: 11 tekeningen, w.o. gezicht op de kerk te Beek bij Nijmegen (tekening in 0.1. inkt), OTTERLO -Rijksmuseum Kröller-Müller: een tekening. ROTTERDAM -Gemeentearchief: gezicht op Bentheim (pen en aquarel); de Bellinkhof (aquarel); gezichten in de omgeving van Rhenen (pen, potlood en aquarel); het kasteel Rijnauwen (pen, grijs gewassen), de ruïne van het kasteel Brederode (pen, grijs gewassen), de Haagse Schouw (potlood, pen, grijs gewassen). -Museum Boymans-van Beuningen: enige tekeningen, UTRECHT -Rijksarchief: tekeningen, w.o. dorpsgezichten.


Gedenkboek Leeuwarden 1435-1935 (bldz. 113 en 291); ‘Comelis Pronk in Friesland, Pentekeningen’, Leeuwarden 1978.

Huebner; Immerzeel; Kramm; Scheen 1946 en 1970; Thieme-Becker; Van Hall I en port.; Voorloopige lijst der Nederlandsche Monumenten V; Wurzbach.

< >