Geb. Amsterdam 29 juni 1761, overl.
Amsterdam 1 juni 1808. Leerling van J. M. Cok (tekenen), I. Schmidt (pasteltekenen), J. Andriessen (schilder) en van de Ita-liaanse beeldhouwer Garachi. In 1783 bezocht hij Duitsland en maakte een reis langs de Rijn (Dusseldorf en Mannheim). In 1801 werd hij medebestuurder van de Stads Tekenakademie en in 1808 voorzitter van de Koninklijke Akademie, beide te Amsterdam. Schilderde aanvankelijk behangsels met als voorstellingen arcadische landschappen, later tekende en etste hij meer (o.a. zinnebeeldige voorstellingen, w.o. een Apollo op de wolken zittend). Gaf les aan J. J.
Schwachhofer en D. A. van de Wart.
AMSTERDAM -Amsterdams Historisch Museum (vml. Museum Fodor): de muziekzaal der Maatschappij Felix Meritis te Amsterdam (1791); de zaal der fysica van de Maatschappij Felix Meritis te Amsterdam (1794); het Aliantiefeest op de Dam te Amsterdam in 1795; de gehoorzaal der Maatschappij Felix Meritis in 1794 (alle tekeningen); Marokkanen (aquarel); ontwerpen voor M. Stuart; de mens zoals hij voorkomt op de bekende aardbol (aquarel); een groot aantal tekeningen, w.o. boekillustraties; afbeeldingen van Hottentotten, Eskimo’s, Marokkanen, Mexicanen, Groenlanders enz. -Gemeentearchief: de tekenafdeling van Felix Meritis (tekening, 1797). -Rijksprentenkabinet: een groot aantal tekeningen, w.o. de ruïne van Brederode. HAARLEM -Paviljoen Welgelegen: reliëfnabootsingen (1789). OTTERLO -Rijksmuseum Kröller-Müller: een tekening. ROTTERDAM -Museum Boymans-van Beuningen: twee tekeningen.
Knoef 1943 (bldz. 63-78).
Immerzeel; Kramm; Scheen 1946 en 1969; Thieme-Becker; Van Hall I, II en port.; Voorloopige lijst der Nederlandsche Monumenten V1; Waller; Wurzbach.