Lexicon Beeldende Kunstenaars

Pieter Scheen (1980)

Gepubliceerd op 29-01-2021

Hove, bartholomeus johannes van

betekenis & definitie

Geb. Den Haag 28 oktober 1790, overl.

Den Haag 8 november 1880. Woonde en werkte aldaar (tijdelijk Nijmegen 1839-1840). Aanvankelijk ontving hij enkele raadgevingen en aanwijzingen in de tekenkunst van zijn vader Hubertus van Hove (vergulder), was later leerling van de toneelschilder J. H. A. A.

Breckenheijmer. In 1812 werd hij als leerling van de Akademie v. B.K. in Den Haag ingeschreven. Medeoprichter van het genootschap ‘Pulchri Studio’ in Den Haag. Was een bekend toneeldekorateur, tevens schilder van stadsgezichten meestal met zeer veel figuren gestoffeerd, heeft tevens geaquarelleerd en gelithografeerd. Was leermeester van Johannes Bosboom, P.

A. Beretta, P. G. Bernhard, C. de Cocq, J. J. Destrée, L.

Hardenberg, H. van Hove Bzn, J. H. van Hove Bzn., H. G. Keppel Hesselink, E. Koster, C. H.

J. Leickert, M. Leon, F. C. Sierich, J. A.

B. Stroebel, W. Troost, P. G. Vertin, S. L.

Verveer, L. A. Vintcent, H. S. J. van Weerden, H. J.

Weissenbruch, C. Westerbeek, S. van Witsen. Zijn zoon H. van Hove Bzn heeft o.m. in 1846 een van zijn stadsgezichten gestoffeerd.Tentoonstellingen Haarlem 1825, Amsterdam en Den Haag 1827-1878: meer dan 80 stadsgezichten en enkele kerkinterieurs.

AMSTERDAM -Amsterdams Historisch Museum (vml. Museum Fodor): een keukeninterieur. -Gemeentearchief: gezicht op de Dam met het paleis, de Nieuwe Kerk en het Damrak (aquarel, 1846). -Rijksmuseum: stadsgezicht (gem. B. van Hove 1827); het Mauritshuis in Den Haag (gem. B. van Hove 1825); kerkinterieur (gem. B. J. van Hove 1844). -Rijksprentenkabinet: tekeningen, w.o. een zelfportret. -Stedelijk Museum: stadsgezicht te Leiden; keukeninterieur met figuren, DELFT -Museum Paul Tetar van Elven: stadsgezicht (aquarel). -Stedelijk Museum ‘Het Prinsenhof: veertien tekeningen met gebouwen en stadsdelen van Delft.

ENSCHEDE -Rijksmuseum Twenthe: stadsgezicht. -Stichting Edwina van Heek: dubbele stadspoort. GRONINGEN -Groninger Museum: gezicht op een gothische kerk; renaissanceslot omgeven door een gracht, DEN HAAG -Gemeentearchief: een groot aantal aquarellen en tekeningen, meestal afbeeldingen van gebouwen en stadsdelen. -Gemeentemuseum: het oude stadhuis; gezicht op de Gedempte Burgwal; gezicht op Scheveningen; gezicht op Veur en Leidschendam; gezicht op Voorburg; gezicht op Rijswijk; gezicht op de Herengracht; gezicht op het Buitenhof; gezicht op het Oudevrouwenhuis aan het Zieken; een gefantaseerd stadsgezicht. HAARLEM -Frans Halsmuseum: stadsgezicht. -Gemeentearchief: tekeningen. -Teylers Stichting: stadsgezicht; enige tekeningen, LEIDEN -Legermuseum: een aantal gravures (militairen). -Stedelijk Museum De Lakenhal: de Saaihal (1861). -Stedelijke Prentenverzameling: gezicht op de Hooglandse Kerk (tekening in kleuren). NIJMEGEN -Commanderie van St. Jan: stadsgezicht met Kronenburger toren, OTTERLO -Rijksmuseum Kröller Müller: drie tekeningen. ROTTERDAM -Gemeentearchief: een tekening. -Museum Boymans-van Beuningen: drie tekeningen in waterverf: gezicht in een gothische kerk; dorpsgezicht met kerk op de achtergrond; straat met een overgang tussen twee huizen; drie pentekeningen, grijs en bruin gewassen, t.w. stadsgezicht aan een gracht; stadsgezicht met vervallen kerk; gracht in een oude stad. UTRECHT -Centraal Museum: gezicht in de kloostergang van de Dom.


Hist. Galerij I(bldz. 166) en II (bldz. 120); Kunstkronijk 1846 (bldz. 88), 1848 (bldz. 44) en 1863 (bldz. 26); Die Constghesellen 2, 1947 (P. A. Scheen, bldz. 202-205).

Gram 1880; Huebner; Immerzeel; Kramm; Luns; Marius; Plasschaert; Scheen 1946 en 1969; Thieme-Becker; Van Hall I, II en port.; Waller; Wurzbach.

< >