Geb. Amsterdam 24 juni 1744, overl.
Haarlem 28 januari 1831. Leerling van de Amsterdamse Stadsakademie, daarna werkzaam in de behangselfabriek van J. Remmers. Medewerker van W. J. Laquij.
Schilderde portretten, landschappen en stillevens. Heeft in 1775 samen met Hendrik Meijer enkele reizen naar Engeland en België gemaakt. Van 1786 tot 1819 was hij ‘kastelein’ van de Teylers Stichting te Haarlem en opzichter der kunstverzameling. Voordien heeft hij enige jaren in Ede gewoond en schilderde daar hoofdzakelijk landschappen, meestal met vee en figuren, en boereninterieurs. Er zijn ook etsen van zijn hand bekend. Gaf les aan H. van Brussel, W.
Horstink, G. J. van Leeuwen en H. A. Sollewijn.Tentoonstellingen Amsterdam 1810-1824: een regentenstuk; gezicht op het Heiligland te Haarlem; een haas en ander dood wild; ook verschillende tekeningen en etsen, soms naar oude meesters, zoals Frans Hals en Cornelis van Haarlem; diverse Haarlemse stadsgezichten; een fruitverkoopster; diverse bloem- en fruitstukken.
AMSTERDAM -Amsterdams Historisch Museum (vml. Museum Fodor): tekeningen in kleuren naar Rembrandt, Steen, Hals en Berkheyde. -Gemeentelijke Universiteit: twee portretten (1791). -Rijksmuseum: een notaris met zijn klerk; een schilder met zijn vrouw; enkele portretten; de vier oppercommissarissen van de Walen te Amsterdam; interieur met naaiende vrouw; gezicht op de Nieuwe Gracht bij het Bolwerk te Haarlem. -Rijksprentenkabinet: portretten (tekeningen). -Stedelijk Museum: een familieportret. -Museum Willet-Holthuysen: twee dam esportretten, ARNHEM -Gemeentemuseum: damesportret. DEN HAAG -Gemeentemuseum: drie portretten, w.o. dat van H. van Brussel (1803). -Museum Mauritshuis: een bejaard echtpaar. HAARLEM Doopsgezind Weeshuis: een herenportret. -Frans Halsmuseum: vier portretten; een zelfportret; lezende vrouw; interieur van de Nieuwe Kerk te Haarlem ; volksfeest op de Grote Markt te Haarlem in 1825; interieur met man en vrouw; gezicht op de Nieuwe Gracht te Haarlem; poort van een hofje; beeldgroep; interieur met haspelende man. -Gemeentearchief: een groot aantal tekeningen, w.o. molen bij de Raampoort in de winter; de Haarlemmerhout in de winter; gezicht op de Doelenmolen; de wonderboom in de Spanjaarslaan; het Prinsenhof te Haarlem; beëdiging van een schutterij afdeling; revolutionaire vergadering te Haarlem; enz. -Huis van Teyler Damstraat: een schoorsteenstuk (gem. Wijbrand Hendriks 1794). -Raadhuis: een portret (gem. W.
Hendriks 1791). -Het Teylershofje: regentenstuk (gem. W. Hendriks 1786). -Teylers Stichting: lezende vrouw; dood wild; bloemen en vruchten; diverse aquarellen naar oude meesters, HEINO -Stichting Hannema-De Stuers: een schuur onder de bomen (aquarel); vier tekeningen, nl. slapende man Jantje ;Johannes; moeder en kind LEIDEN -Rijksprentenkabinet: zeven tekeningen, w.o. kopieën naar Frans Hals en enige portretten. LOOSDRECHT (Z.H.) -Museum De Sypestein: een dames- en een herenportret ROTTERDAM -Museum Boymans-van Beuningen: de poppenkast (pen en aquarel); gezicht op een deel met varken aan de leer (aquarel); de zomer (pen, grijs gewassen); de winter (pen, grijs gewassen); ijsgezicht (pen en aquarel); wintergezicht, naar I7de-eeuws voorbeeld (aquarel, toegeschreven).
Oud-Holland 1938 (J. Knoef).
Huebner; Immerzeel; Kramm; Luns; Marius; Plasschaert; Scheen 1946 en 1969; Thieme-Becker; Van Hall I, II en port.; Voorloopige lijst der Nederlandsche Monumenten V1 en V2; Waller; Wurzbach.