Ged. Groningen 12 maart 1745, overl.
Amsterdam 4 juni 1818. Te Groningen leerling van J. F. Francé (reeds in 1768 lid 3de klasse van de Amsterdamse Tekenakademie), daarna in Flaarlem les van Jan en Johannes Luberti, vervolgens van H. Meijer aldaar. Heeft lange tijd gewerkt in de behangselfabriek van Snijers te Amsterdam.
Werkte samen met J. Cats, na diens dood met A. de Lelie. Op 3-3-1787 werd hij lid van het St. Lucasgilde te Amsterdam. Een van de belangrijkste landschapschilders van zijn tijd. Schilderde en tekende hoofdzakelijk Drentse landschappen en wordt genoemd ‘de Drentse Hobbema’. Gaf les aan zijn stiefzoon Jan Vuuring van Drielst.Tentoonstellingen te Amsterdam in 1813 en 1814: gezicht in een tuin; boomrijk landschap; een maangezicht en een winterlandschap in Drenthe.
AMSTERDAM -Amsterdams Historisch Museum (vml. Museum Fodor): boerenwoning aan een weg, tussen hoog geboomte; 13 tekeningen in O.I. inkt en in kleuren, w.o. een Gelders landschap; gezicht op de stad Groningen in de winter; het klooster Ter Apel in Drenthe; landschap met gebouwen; enz. -Rijksmuseum: generaal Daendels neemt te Maatssen afscheid van C. R. T. Kraijenhoff (figuren door A. de Lelie). -Rijksprentenkabinet: ± 20 tekeningen, w.o. acht stads- en dorpsgezichten in Zeeland. -Museum Willet-Holthuysen: landschap met boerenwoning, ASSEN -Provinciaal Museum van Drenthe: Drents landschap (1809); een groot aantal tekeningen (Drentse landschappen). GRONINGEN -Groninger Museum: winterlandschap in Drenthe.
DEN HAAG -Gemeentearchief: gezicht in het Haagse Bos met jagers en herten (tekening, gem. E. v. Drielst 1805). -Gemeentemuseum: oud buurtje met tuintjes (1809). HAARLEM -Gemeentearchief: tekeningen. -Teylers Stichting: diverse landschappen in sepia en aquarel, LEIDEN -Rijksprentenkabinet: twee krijttekeningen.OTTERLO -Rijksmuseum Kröller-Müller: een tekening. ROTTERDAM -Museum Boymans-van Beuningen: een tiental tekeningen, w.o. een ingang tot een bos; gezicht te Donderen in Drenthe; gezicht bij het Huis ter Haar. SLOCHTEREN -De Fraeylemaborg: een ‘Witje’ (E. v.
Drielst 1755). ZUTPHEN -Stedelijk Museum: ijsvermaak op de IJsel bij Zutphen (niet gem.). Herdenkingstentoonstelling Provinciaal Museum van Drenthe Assen (cat. door J. W. Niemeijer, 20/7-31/8/1968).
J. W. Niemeijer: ‘Egbert van Drielst, De Drentse Hobbema’, Assen 1968. Huebner; Immerzeel; Knoef; Kramm; Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek I; Plasschaert; Scheen 1946 en 1969; Thieme-Becker; Van Hall port.; Voorloopige lijst der Nederlandsche Monumenten XI; Wurzbach.