Biologische encyclopedie

G. Th. van Kempen (1974)

Gepubliceerd op 03-04-2020

spijsvertering

betekenis & definitie

zodanige omzetting van organische voedingstoffen dat ze in de cellen opgenomen kunnen worden:

a) intracellulaire vertering (fagocytose), voedseldeeltjes komen rechtstreeks in de cel, waar ze worden verteerd;
b) extracellulaire vertering, hierbij worden ze verteerd in het darmkanaal door enzymen. Eiwitten worden gesplitst in aminozuren; koolhydraten in monosacchariden en vetten in glycerol en vetzuren.

OVERZICHT VAN DE SPIJSVERTERING orgaan en afscheiding bestanddelen van het secreet subtraat v. h.

enzym splitsingsprodukten optimum pH speekselklieren speeksel Na, K, Cl amylase (slijm) zetmeel, glycogeen maltose 6-7 maagsapklieren NaCl, HCl maagsap pepsine eiwitten polypeptiden 1,5-2,5 lipase vetten vetzuren en 4-5 glycerol chymosine (leb) caseïne paracaseïne 6-7 alvleesklier NaHCO3, NaCL alvleessap trypsine en chymotrypsine eiwitten polypeptiden 8 carboxypeptipolypeptiden dipeptiden en 8 dase (werkzaam aan de kantv. d. aminozuren COOH groep) amylase zetmeel en glycogeen maltose 7 lipase vetten vetzuren en 8 glycerol darmsapklieren NaCl, NaHCO3 darmsap aminopeptidase polypeptiden dipeptiden en (werkzaam aan de kant v. d. aminozuren 8 NH2groep) dipeptidase dipeptiden aminozuren 8 enterokinase trypsinogeen trypsine maltase maltose 2 glucose 7 saccharase Saccharose glucose en fruc7 tose lactase lactose glucose en galactose 7

< >