Monnik, levende volgens een regel toegeschreven aan Augustinus Aurelius (354-430), de grootste kerkvader van de Oudheid. Met augustijn bedoelt men eveneens een lettersoort van 12 punten hoogte en een typografische maat van die grootte. (In de typografie is 1 pt. = 3/8 mm.) De naam is ontleend aan een uitgave uit 1467 van De Cantate Dei = Over de stad of staat Gods, het hoofdwerk van Augustinus.
Het leven van Augustinus is zeer bewogen geweest. Geboren in Noord-Afrika uit een heidense vader en een vrome christin, studeerde hij in Carthago. Op zijn achttiende jaar was de lichtzinnige Augustinus reeds vader; met de moeder van zijn zoon had hij veertien jaar een vaste verhouding. Cicero’s geschriften brachten hem enigermate tot bezinning. Daar de Bijbel hem niet bevredigde, zocht hij zijn toevlucht lot het manicheïsme, een dualistisch mengsel van heidense en christelijke ideeën (zie daar). In de jaren tachtig van de 4de eeuw volgde zijn benoeming tot hoogleraar te Milaan.
Contacten met Ambrosius, aartsbisschop van Milaan, openden de weg naar het christendom. Lezing van Paulus' brief aan de Romeinen deed hem besluiten zich voortaan geheel aan God te wijden. In de paasnacht van 24 op 25 april 387 werd hij gedoopt. Het volgend jaar trok hij zich terug in zijn geboorteplaats. De gelden uit de verkoop van zijn familiebezit liet hij aan de armen. Met enige vrienden stichtte hij een kloostergemeenschap. Het contemplatieve leven zou niet lang duren. In Hippo Regius, oorspronkelijk een stad in Numidië, het huidige Algerije, werd hij priester en in 395 bisschop. Tot aan zijn dood verbleef hij in Hippo en hij werd de algemeen erkende leider van de westerse kerk.
Van zijn werken is behalve De Belijdenissen vooral zijn hoofdwerk De Civitate Dei het meest bekend geworden.
De theologie van Augustinus heeft niet alleen ingewerkt op het middeleeuwse christendom, maar ook op de geloofsleer van de hervormers. Zowel Luther als Calvijn beriepen zich op zijn genadeleer. ‘Scholastiek en mystiek, Rome en de reformatie, elk is door één zijde van zijn geest gegrepen en heeft een deel der door hem gestelde taken uitgewerkt,' aldus de woorden van de protestantse theoloog Berkhof.