Zilverstift
v. (-en), zilveren stift, inz. om daarmee te tekenen op papier met een krijtgrond.
Douwe Brongers & Désirée Raemaekers (2004)
Stift van zilver of koper met zilveren punt, waarmee in de 14de en 15de eeuw kunstenaars vooral portretten tekenden. Omdat het zilver als het ware moet afslijpen, dient het papier geprepareerd te zijn en een ruw oppervlak te hebben.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Wouter van Boesschoten, Wieneke van Breukelen, Ton Konings m.m.v Henriette Coppens, Eefje Lonis, Jos van Waterschoot & Simon Wienke (2002)
Een zilverstift is gereedschap om te tekenen; stift van koper (1) met een zilveren punt; vooral gebruikt in de 15e eeuw; door op een speciale ruwe ondergrond te tekenen, slijpt het zilver af en laat zo zijn sporen achter; geeft een mooie diepgrijze, glanzende kleur.
drs. L.A. Beeloo (1981)
Met dunne stiften uit week of gelegeerd zilver werd vroeger op perkament geschreven en getekend.
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
Op papier, dat van een krijtachtigen grond is voorzien, laat zich met een stift van zilver een dunne lijn van teeren aard zetten. Men kan het papier ook met Chineesch wit (zinkoxyde) prepareeren. Reeds in de 14e eeuw teekende men aldus. Een beroemde met de z. vervaardigde teekening is een door Rembrandt van Saskia geschetst portretje.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: