Ultima thule
de uitdr. komt voor bij Virg., Georgica 1, 30 en Seneca, Medea 380).
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
J.H. de Ruijter (1940)
Het afgelegen eiland Thule. Vermoedelijk een der eilanden ten Noorden van Engeland, dat de Ouden voor het eindpunt der aarde hielden. VERGILIUS, Georgica I, 30.
M. J. Koenen's (1937)
o. (Lat. bij de Ouden een eiland in het hoogste Noorden, als eindpunt der bekende wereld, inz. IJsland; fig. uiterste uithoek der aarde), (u = oe).
Jozef Verschueren (1930)
('ultima 'tu:le) [Lat.] 1. Eig. in de Oudheid, eiland in het hoge noorden, als eindpunt van de bekende wereld gedacht. 2. Metf. uiterste uithoek van de aarde.
T. Pluim (1922)
Ultima Thule (Lat.: „uiterste Thule") was bij de Ouden een eiland of eilandengroep (vermoedelijk de Shetlandse eil.) in het n.w. van Europa en gold als het noordelijkste deel, de „uiterste" grens der bewoonde aarde. Overdrachtelijk beteekent het thans: de uiterste grens, een verafgelegen hoek: „Wij zijn in ons Ultima Th. nog niet gewend."
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Ultima thule - Het uiterste Thule, liggend aan het einde der aarde. Blijkens door klassieke geografen gemaakte beschrijvingen werd daarmede bedoeld een deel van de Westkust van Noorwegen op ongeveer 65° N.B.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: