Tyr
(Germ. myth.), god van de strijd en van het recht, soms gedacht als zoon van Odin en Frigg; hij boeit de wolf Fenrir.
Van Dale Uitgevers (1950)
(Germ. myth.), god van de strijd en van het recht, soms gedacht als zoon van Odin en Frigg; hij boeit de wolf Fenrir.
Dr. A. van Anken (1961)
Zoon van Odin en Frigg, god van de oorlog. Hij wist de Fenriswolf te boeien, doch verloor daarbij een hand, hij werd gelijkgesteld met de Romeinse god Mars (vgl.Ital. Martedí = Dinsdag-Tuesday).Zie Odin, Frigg, Fenriswolf
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
is de Oudnoorse naam van een god, die in het Oudhoogduits Ziu en in het Oudengels Tiu heet. Hij is een zoon van Odin en Frigg, de god van de oorlog en van het zwaard, en een der voornaamste Asen. Toen de gevreesde wolf Fenrir de Asen bedreigde, had hij alleen de moed, dat monster in boeien te slaan en verloor daarbij zijn ene hand. Va...
M. J. Koenen's (1937)
m. Germ. myth. zoon van Odin en Frigga, god van oorlog, wijsheid en kracht: hij temt den Fenriswolf, en bij de wereldbrand strijdt hij tegen de helhond Garmr.
Jozef Verschueren (1930)
(ti:r) Germ. Myt. krijgsgod, zoon van Odin en Frigga, temde de wolf Fenris, streed bij de Godenschemering tegen de helhond Garmir en vond met hem de dood.
M.J Koenen en dr. Van Anrooy (1920)
een der zonen van Odin en Frigga, de oorlogsgod; hij temde den Fenriswolf, maar verloor daarbij een hand. Bij den ondergang der wereld (Godenschemering) bestrijdt hij den helhond Garmir, beide komen in dien strijd om.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: