TIPITAKA
(p) Drie manden, de naam voor de hînayâna-boeddhistische canon.
A.J.H. van Leeuwen, A.P. Meyer-Gerhard (1977)
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
de „Drie Korven” van de Goede Wet, heet de Boeddhistische canon, waarin het „Woord”, te weten de leer van de Boeddha is neergelegd. Deze in het Pâli geschreven canon wordt gevormd door de heilige schriften van de Boeddhisten te Ceylon, Birma, Siam en Assam en heeft zich vermoedelijk ontwikkeld uit een oudere, in een M&...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
(Pali, = driekorf), naam van de uit drie categorieën bestaande verzameling canonische boeken der Boeddhisten. → Boeddhistische literatuur.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
(Sanskriet: Tripitaka, driekorf), in het Pali geschreven canon van de Theravada- of Sthaviravadaschool van het oudere boeddhisme. De canon dateert uit de 5e—4e eeuw v.C. en bevat de heilige geschriften van de boeddhisten van Ceylon, Birma, Assam en Thailand. De ‘drie korven’ zijn: de Vinaya pitaka, regels en voorschriften, de Sut...
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Tipitaka - (Sanskrit Tripitaka) (eig.: „driekorf”), benaming der in het pâli geschreven kanonieke boeken der Boeddhisten; de drie afdeelingen daarvan heeten: Vinayapitaka, Suttapitaka en Abhidhammapitaka.
J. Kramer (1908)
sanskr. Tripitaka, benaming der in het päli geschreven canonieke boeken der Ruddhisten: de drie afdeelingen daarvan heeten: Vinayapitaka, Suttapitaka en Abhidhammapitaka.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: