Tethys
Gr. Tethys', dochter van Uranus en Gaea, gemalin van Oceanus, moeder der Oceaniden en van de meeste riviergoden. Met te verwarren met Thetis.
Van Dale Uitgevers (1950)
Gr. Tethys', dochter van Uranus en Gaea, gemalin van Oceanus, moeder der Oceaniden en van de meeste riviergoden. Met te verwarren met Thetis.
Dr. A. van Anken (1961)
Dochter van Uranus en Gaea. Zij was de zuster en gemalin van Oceanus en moeder van ontelbare zonen en dochters: stroomgoden en zeenimfen. Zie Uranus, Gaea, Oceanus
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Dr. J.F.L. Montijn (1949)
thўўs, acc. thyn, f. zeegodin, gemalin van Oceanus, moeder der riviergoden en zeenimfen; poët. appellat. = de zee.
Winkler Prins (1949)
(1), (Gr. myth.) gemalin en zuster van Okeanos, met Amphitrite behorend tot de voornaamste zeegodinnen; (2) voorhistorische middenzee, die van het tegenwoordige Z.-Eng. en de Sahara dwars door Azië naar de Indische Oceaan en Stille Zuidzee liep.
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
(1), in de Griekse mythologie gemalin en zuster van Okeanos. Zij waren kinderen van Ouranos en Gaia, en hadden volgens Hesiodus 3000 zoons (rivieren) en 3000 dochters (de Okeaniden). (2) was een Middellandse Zee, waarvan de tegenwoordige slechts een klein restje is, en die zich uitgestrekt moet hebben van Devonshire tot de Sahara, over Middel- en Z...
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
(geol.), een voorhistorische centrale middenzee, die in verschillende perioden van het Palaeozoicum, Mesozoicum en Tertiair als een groote gordel over Midden-Europa, Klein-Azië, Perzië, Himalaja, Indië naar het Pacifisch en Atlantisch gebied liep. v. d. Geyn.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Tethys - 1) in de Gr. mythologie de dochter van Uranus en Gaea, bij Oceanus moeder der Oceaniden en riviergoden. — 2) de derde wachter van Saturnus, in 1684 door G. D. Cassini ontdekt. De omloopstijd bedraagt 1 d., 21 u., 18 m., 26 s.
Z.C. de Boer, J.G. Schlimmer (1910)
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: