Stuifzand
o., 1. zeer fijn en droog zand; 2. (-en) terrein bestaande uit fijn en droog zand.
Van Dale Uitgevers (1950)
o., 1. zeer fijn en droog zand; 2. (-en) terrein bestaande uit fijn en droog zand.
Wiktionary (2019)
stuifzand - Zelfstandignaamwoord 1. door wind afgezet droog en fijn zand dat niet geschikt is voor de landbouw ♢ Alles wat een dag of twee niet heeft bewogen, zit onder een dikke laag stuifzand, de cactussen langs de weg zijn geel. 2. gebied dat bedekt is door fijn verstoven droog zand, woestijnac...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Prof. Dr. J.H. Brouwer (1958)
Dekzand,tot voor korte tijd nog onder invloed van de wind ‘in beweging’. Kenmerkend voor S. is dat het geen of slechts geringe profielvorming vertoont. In Frl. bij Appelscha en Bakkeveen, door dunnere en soms dieper gelegen keileem-ondergrond dan elders in de Wouden. Het plaggensteken heeft de verstuiving in de hand gewerkt, zie Spitkee...
Veerman (1954)
is vrij grofkorrelig zand, dat door stuiven is verplaatst en op een hoop gewaaid. Meestal is het erg droog, dor, weinig humeus en onvruchtbaar. Gronden bestaande uit s. heten stuifzandgronden. Indien deze steeds een niet te diepe grondwaterstand hebben, kunnen ze nog redelijke gewassen voortbrengen, meestal zijn ze voor de landb. echter te droog.
M. J. Koenen's (1937)
o. in bet. 2 stuifzanden (1 stuivend zand, zeer fijn zand; 2 grond of terrein bestaande uit zulk zand): 1000 bunders bestonden uit stuifzanden.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: