Wat is de betekenis van STOOTBLAUW?

2025-07-28
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

STOOTBLAUW

o., (bij aardappelen) blauwachtige vlekken direct onder de schil, die ontstaan door ruwe behandeling tijdens of na het rooien.

2025-07-28
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Stootblauw

Door kneuzen en stoten van aardappelen kunnen zich in het vlees onder de stootplekken donkere (blauw tot zwarte) vlekjes vormen; dit treedt voorn. op nadat de aardappelen reeds enige tijd zijn bewaard en vooral bij slap geworden knollen. Een goede kali-voorziening kan het optreden van s. meestal beperken. Bij ernstig kaligebrek kan soms reeds kort...

2025-07-28
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Stootblauw

Bij ruwe behandeling tijdens of na het rooien kunnen aardappels, die onder kaligebrek opgroeiden, soms in het vleesch (voornamelijk direct onder de schil) blauwachtige vlekken, zgn. s., vertoonen, waardoor de aardappel na het koken een onooglijk aanzien krijgt. Dewez.

Gerelateerde zoekopdrachten