SOLIPSISME
(<Lat. solus, alleen; ipse, zelf), o., filosofische leer dat alleen ons eigen ik en zijn bewustzijnsdaden bestaan.
Van Dale Uitgevers (1950)
(<Lat. solus, alleen; ipse, zelf), o., filosofische leer dat alleen ons eigen ik en zijn bewustzijnsdaden bestaan.
Schrijver op Ensie
Solipsisme is de filosofische overtuiging dat alleen het bestaan van eigen geest of bewustzijn zeker is. Het argument is gebaseerd op de vaststelling dat individuen in principe zijn afgesneden van inzicht in de psyche van anderen, en dat het individu alleen zijn eigen ervaringen kent. Solipsisme is de metafysische hypothese dat het eigen zelf het e...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
[v. Lat. ipse = zelf] mening dat het eigen 'zelf' het enige kenbare is of het enig bestaande.
Winkler Prins (1949)
(van Lat. solus, alleen, ipse, zelf), wijsgerige opvatting, dat alleen het eigen ik met zijn bewustzijn bestaat; de buitenwereld bestaat slechts als voorstelling van dit bewustzijn. Geleerd o.a. door Max Stirner.
Jacon Kramers Jz (1948)
o. naam voor de philosofische opvatting, dat alleen het ik bestaat, terwijl al het andere i. d. wereld alleen maar denkbeelden of fantasie van die ik is. solist, m. tsol o-zanger of -speler.
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
(van Lat. solus, alleen, en ipse, zelf) is een wijsgerige term ter aanduiding van de uiterste vorm van subjectief idealisme, volgens welke alle kennis niet verder gaat dan het bewustzijn van de ene persoon, die zich op die kennis bezint.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: