Scheermes
o. (-sen), mes waarmee men de baardharen afscheert; (fig.) zij heeft een tong als een scheermes, een bitse, snijdende tong.
Van Dale Uitgevers (1950)
o. (-sen), mes waarmee men de baardharen afscheert; (fig.) zij heeft een tong als een scheermes, een bitse, snijdende tong.
Marc De Coster (2020-2025)
1) (1978) (voetb.) bikkelaar die zijn tegenstander zonder pardon onderuit haalt. • (Rob Siekmann: Voetbalwoordenboek. 1978) • Vink oogt soms wat nonchalant, hij is een zogenaamde voetballende verdediger, geen scheermes en doet niet alleen door zijn huidskleur denken aan Frank Rijkaard in zijn beginjaren bij Ajax. (Nieuwe Revu, 23/01/1992...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Muiswerk Educatief (2017)
scheermes - zelfstandig naamwoord uitspraak: scheer-mes 1. mes waarmee je de baardharen afscheert ♢ zijn vader schoor zich altijd met een scheermes 1. zo scherp als een scheermes [heel scherp]...
H.L.Kok (2002)
Het mes waarmee de dode was geschoren werd, evenals de haarkam. in de kist meegegeven. Men wilde er zich van ontdoen, want als men het mes weer zou gebruiken, zou men zich ongeneselijke wonden kunnen toebrengen: de dood verspreidende kracht van het lijk is er op overgegaan volgens de leer van het animisme. zie ook: animisme.
Marc de Coster (1998)
zie ook het nationale scheermes: 1 als een - gaan, erg vlot, gemakkelijk gaan (vnl. gezegd m.b.t. voertuigen: auto, vliegtuig, boot). Informele uitdr. Je weet, als je het Tjeukemeer opkomt, dan krijg je bij Strinsum ongeveer, een hele rare valwind. Dus wat doe ik? Ik had al ’t grootzeil en het fokkebram- metje opstaan, ik denk, ik hijs er een wrev...
H. Arends (1962)
In de Bronstijd vervaardigde men in N.W. Eur. fraai gegraveerde bronzen scheermesjes. Z. Fotopag. 4. De overeenkomst tussen de afb. en die v.d. Skand. rotsgraveringen maken het mogelijk deze laatsten te dateren. Ook bronzen baardtangetjes werden, evenals elders ter wereld, bij het toilet gebruikt om baardharen e.a. te epileren.
Prof. dr. F.W. Grosheide (1950)
De barbier oefende in de Oudheid zijn beroep in de buitenlucht uit, onder de schaduw van een boom. De barbier bond het hoofdhaar hoog op en sneed de haren bij de slapen kort af, of schoor deze. Voor scheren en haarsnijden benutten de kappers een s. der barbieren, Ezech. 5 : 1, dat we kennen uit Egyptische afbeeldingen.
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: