Scheeliet
mineraal
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
of Tungsteen is een mineraal, dat in tetragonale kristallen voorkomt. Het is meestal grijs, geel, of bruin van kleur, vetglanzend en doorschijnend, met een hardheid van 4,5 tot 5. De samenstelling is CaWO4. Het dient tot bereiding van wolframiumpraeparaten.
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
Mineraal van de samenstelling CaWO4, tetragonaal kristalliseerend, licht van kleur. Dikwijls uit wolframiet ontstaan en zoodoende verbreid op tinertsgangen. Als wolframerts ontgonnen in Californië en Argentinië.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
[C.W.Scheele], o., mineraal, bestaande uit calciumwolfraamoxide, CaWO4. Scheeliet is tetragonaal, in kleine piramidale of platte kristallen gekristalliseerd en gewoonlijk wit of lichtgeel. Het fluoresceert in ultraviolet licht. De hardheid is 4,5-5 volgens de schaal van Mohs. Als wolfraamerts is het van geringe betekenis.
Anthony Winkler Prins (1870)
Scheeliet of tongsteen is een mineraal uit de klasse der watervrije chaleieten. Het kristalliseert in het tetragonale stelsel, is in andere gesteenten verspreid, meestal grijs, geel of bruin van kleur, vetglanzig en doorschijnend, met eene hardheid van 4,5 tot 5. Het bestaat uit wolframiumzuren kalk (CaW04) met omstreeks 81% wolframiumzuur, en beva...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: