Redengevend
bn., (taalk.) redengevend voegwoord, dat een bijzin inleidt die de oorzaak, reden of grond van de gedachten, in de hoofdzin vermeld uitdrukt, b.v. want, omdat.
Van Dale Uitgevers (1950)
bn., (taalk.) redengevend voegwoord, dat een bijzin inleidt die de oorzaak, reden of grond van de gedachten, in de hoofdzin vermeld uitdrukt, b.v. want, omdat.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Jozef Verschueren (1930)
('re:dən) bn. de reden, de oorzaak, de beweegreden aangevend : een -e uiting; een -e zin is een bijzin die de oorzaak aangeeft van wat de hoofdzin zegt : „want” is een voegwoord, dat een -e zin inleidt; een zinsverband bestaat tussen twee zinnen waarvan de ene de oorzaak aangeeft van wat in de andere wordt gezegd.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
bn., (taalkunde) causaal: redengevend voegwoord, dat een bijzin inleidt die de oorzaak, reden of grond van de gedachten, in de hoofdzin vermeld, uitdrukt, b.v. want, omdat; redengevend zinsverband.
J.H. van Dale (1898)
Redengevend - bn. met aanwijzing van de oorzaak, van de beweegredenen; — (taalk.) redengevend zinsverband bestaat tusschen twee nevengeschikte zinnen, die gedachten inhouden, welke zich tot elkander verhouden als oorzaak, reden of grond tot gevolg of gevolgtrekking: — redengevende zinnen, bijzinnen die de oorzaak, reden of grond uitdru...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: