Pessimisme
o., 1. (wijsb.) waardering van werkelijkheid en leven, welke deze als noodzakelijke oorzaken van ongeluk en ellende beschouwt; 2. neiging om alles in een ongunstig licht te zien.
Van Dale Uitgevers (1950)
o., 1. (wijsb.) waardering van werkelijkheid en leven, welke deze als noodzakelijke oorzaken van ongeluk en ellende beschouwt; 2. neiging om alles in een ongunstig licht te zien.
ChatGPT (2023)
pessimisme verwijst naar een algemene houding, denkwijze of kijk op het leven waarbij men de neiging heeft om negatieve uitkomsten te verwachten. Pessimisten geloven vaak dat dingen slecht zullen aflopen en dat het glas eerder halfleeg dan halfvol is. Ze kunnen geneigd zijn om zich te concentreren op de negatieve aspecten van een situatie, de mogel...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Muiswerk Educatief (2017)
pessimisme - zelfstandig naamwoord uitspraak: pes-si-mis-me 1. neiging om te denken dan alles slecht afloopt ♢ er heerst tegenwoordig veel pessimisme onder de mensen Zelfstandig naamwoord: pes-si-mis-me het pessimism...
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
[Fr., van Lat. pessimus - het of de slechtste, overtreffende trap van malus = slecht] neiging alles van de slechtste kant te bezien, zwartgalligheid.
Winkler Prins (1949)
(Lat.: pessimum, het slechtste), neiging om alles van de donkere zijde te bezien; in de wijsbegeerte : de opvatting, dat bestaan en leven wezenlijk en noodzakelijk verbonden zijn met lijden en ellende. Verlossing is slechts mogelijk door negatie van het leven. Voornaamste vertegenwoordiger: A. Schopenhauer.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: