Meesterteken
o. (-s), (gildewezen) teken dat de maker van een of ander kunststuk aanbracht, ten bewijze dat hij de maker er van was; — thans: keur op goud- en zilverwerk.
Van Dale Uitgevers (1950)
o. (-s), (gildewezen) teken dat de maker van een of ander kunststuk aanbracht, ten bewijze dat hij de maker er van was; — thans: keur op goud- en zilverwerk.
Wiktionary (2019)
meesterteken - Zelfstandignaamwoord 1. keur op goud- en zilverwerk Woordherkomst samenstelling van meester(werkwoord) en teken
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Getty Research Institute (1990)
meesterteken - Merktekens die op gouden en zilveren voorwerpen worden gestempeld met het doel de identiteit van de maker of het atelier waar het is gemaakt, aan te geven. Te onderscheiden van `gehaltemerken', hetgeen officiële stempels zijn die door gilden of essaaikantoren worden aangebracht als bewijs van het gehalte van het metaal.
Jan Durdik en anderen (1970)
teken dat door de fabrikant van gouden en zilveren werken op de voorwerpen wordt geslagen alvorens deze aan het waarborgkantoor voor onderzoek en stempeling worden aangeboden. Iedere werkmeester bezit zijn eigen meesterteken dat tevoren goedgekeurd is. Als meesterteken diende van oudsher bij voorkeur een sprekend teken, bijv. een pot voor een man d...
Prof. Dr. J.H. Brouwer (1958)
Op zilver, tin, grafzerken werd al vroeg (ca. 1500) een M. gezet (zie Handmerk). Voor zilver werd de jaarletter, in 1502 verordend, in Frl. pas 1.3.1603 regel. Toen kwam ook het stadswapen er bij. Na 1695 wordt tevens het territorium aangegeven, zodat het Fr. zilver daarna vier tekens draagt.Zie: Vr. F. xxviii (1928), 219-333; xxxix (1948), 15-16.
M. J. Koenen's (1937)
o. -s; teken, dat de maker van een of ander kunststuk, een munt of penning ergens aanbrengt, om te doen zien, dat hij de maker is.
Jozef Verschueren (1930)
('me:stər) o. (-s) teken dat de maker van een kunststuk aanbrengt om te bewijzen dat hij de maker is.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
o. (-s), 1. (gildewezen) teken dat de maker van een of ander kunstwerk aanbracht, om te tonen dat hij de maker ervan was; thans: keur op gouden zilverwerk; 2. teken dat de verantwoordelijke vervaardiger van een platina, gouden of zilveren voorwerp aanduidt (vgl. keur).
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: