Luminescentie
(<Fr.), v., uitstraling van licht door voorwerpen, zonder dat de temperatuur zo hoog gestegen is dat hierdoor de lichtgeving zou kunnen worden verklaard.
Van Dale Uitgevers (1950)
(<Fr.), v., uitstraling van licht door voorwerpen, zonder dat de temperatuur zo hoog gestegen is dat hierdoor de lichtgeving zou kunnen worden verklaard.
Wiktionary (2019)
luminescentie - Zelfstandignaamwoord 1. (natuurkunde), (scheikunde), (biologie) het uitzenden van licht door voorwerpen, zonder dat de temperatuur zo hoog gestegen is dat hierdoor de uitstraling zou kunnen worden veroorzaakt ♢ Sommige chemische reacties gaan met luminescentie gepaard.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Pim van Lommel (2007)
Als atomen veranderen van energietoestand ontstaat er soms een lichtuitstraling. Dit gebeurt wanneer energierijke elektronen naar een minder energierijke baan rond de atoomkern springen. De energie die hierbij vrijkomt, zendt het elektron uit als een foton (elektromagnetische straling). Indien genoeg energie vrijkomt, kan de uitgezonden straling bi...
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
[v. Fr. luminescence, van Lat. lumen, luminis = lichtstraling] lichtuitstraling door voorwerp of stof, die niet uitsluitend het gevolg is van de temperatuur daarvan, maar die tot stand komt door toevoer van energie aan de elektronen van de stof of het voorwerp. Zie ook fluorescentie en fosforescentie.
Getty Research Institute (1990)
luminescentie - De lichtuitstraling van een lichaam die wordt geproduceerd door een andere oorzaak dan warmte.
G. Th. van Kempen (1974)
(L., lumen = licht), vorm van „koud licht”, waarbij geen temperatuurstijging optreedt, ➝ lichtgevende organismen.
Prof. Dr. P.H. van Laer (1949)
(= Dui. Lumineszenz; Lat. lúmen, gen. -minis = licht; waarschijnlijk gevormd naar analogie met → fluorescentie). Luminescentie is de samenvattende naam voor alle lichtuitstraling die geen temperatuurstraling is; omvat dus → fluorescentie en → phosphorescentie. De term Lumineszenz werd in 1888 voorgesteld door E. Wiedemann.
Winkler Prins (1949)
uitzending van licht zonder dat warmte aanwezig is; z Chemoluminescentie, Fluorescentie en Fosforescentie.
Jacon Kramers Jz (1948)
v. t lichten van voorwerpen, die te voren zelf met licht zijn bestraald (fluorescentie e.d.), die verwarmd zijn, bij chemische processen, als levensverrichting, door electrische prikkeling of door radium-, Röntgen- of kathodenstralen.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: