Wat is de betekenis van Leidse kaas?

2025-07-24
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Leidse kaas

werd oorspronkelijk bereid op boerderijen in de omgeving van Leiden (Rijnland). Ze wordt gemaakt uit ontroomde melk. de vorm is plateylindrisch met iets uitgebogen zijkanten, gewicht 8 -12 kg. Ze wordt gekruid met komijn, vandaar ook de namen komijnekaas en kruidkaas. In 1950 werd ze in het oude productie-gebied nog gemaakt op een 47-tal boerderije...

2025-07-24
Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Leidse kaas

een uit afgeroomde melk bereide kaas, waaraan komijnzaad is toegevoegd; oorspronkelijk veel op boerderijen in de omgeving van Leiden bereid. Het is een platcilindrische kaas met scherpe overgangen naar de lichtgebogen omtrekzijde. Men onderscheidt Leidse boerenkaas met een vetgehalte van 20-40 % in de droge stof, voorts Leidse kaas 20 % en Leidse k...