Laurierkers
(-en), 1. in., altijdgroene sierheester, met bladeren die op laurierbladeren en vruchten die op kersen gelijken (Prunus laurocerasus). 2. v. (-en), vrucht van de genoemde heester.
Van Dale Uitgevers (1950)
(-en), 1. in., altijdgroene sierheester, met bladeren die op laurierbladeren en vruchten die op kersen gelijken (Prunus laurocerasus). 2. v. (-en), vrucht van de genoemde heester.
J. van Donselaar (1936)
(de, -en), 1. boom, bloeiend aan knobbels op de stam en de dikke takken, met eetbare vruchten (Chrysophyllum cuneifolium, Sapotillefamilie). Zie Ost. 151. 2. vrucht van deze boom. - Etym.: Er is geen bijzondere gelijkenis met AN /. (Prunus laurocerasus, Roosfamilie), met laurier of met AN kers, ook niet in de vrucht.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Winkler Prins (1949)
(Prunus laurocerasus), heester uit de Pruimenfam*. De bladeren bevatten veel blauwzuur en leveren een bekend geneesmiddel (laurierkerswater) .
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
[Prunus Laurocerasus L. of Cerasus Laurocerasus L.) is de naam van een heester uit de familie der pruimen of Amygdalaceeën. Hij wordt 5 tot 8 m hoog, groeit in Perzië, Klein-Azië, de Kaukasus en Zuid-Europa en wordt in meer noordelijk gelegen landen gekweekt. De blauwzuur bevattende bladeren zijn in 2 rijen afwis...
M. J. Koenen's (1937)
(plant, met laurierachtige bladen, waaruit men een geneesmiddel bereidt; Lat. prunus laurocerasus); 1. m. (plant); 2. v. laurierkersen (vrucht).
John Kooy (1933)
v/d Balkan afkomstige, altijd groene heester, uit welks bladeren door → destillatie l.-water wordt verkregen 1/10% cyaanwaterstof bevattende (zwaar vergift), als geneesmiddel gebruikt.
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
(Prunus laurocerasus), een plantensoort van de fam. der roosachtigen, vormt een struik tot 6 m hoogte met groote, niet afvallende bladeren en komt wild in Klein-Azië en op den Balkan voor. De plant wordt veel gekweekt en kan tot 14° vorst verdragen. De kleine witte bloemen staan in trossen en de vruchten zijn bijna zwart. Laurierkerswater...
Jozef Verschueren (1930)
(lou'ri:r) (-en) 1. v. Eig. zwarte, kersachtige steenvrucht van een altijd groene sierheester met leerachtige bladeren zoals de laurier. 2. m. Metn. die heester (Prunus laurocerasus).
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: