Wat is de betekenis van Kaaswei?

2025-07-26
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Kaaswei

v., groenachtig gele, zoetsmakende vloeistof, die bij de kaasbereiding van de melk overblijft.

2025-07-26
Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Kaaswei

Kaaswei is het afvalproduct van de kaasbereiding. Zie hiervoor onder kaas. Kaaswei is vet-, en eiwitarm. Alleen de melksuiker met de lactalbumine en de aschbestanddeelen zijn er nog in aanwezig, benevens restjes vet en wrongel. Samenstelling: eiwit 0,9%; vet 0,05-0,35% (afhankelijk van de wijze waarop de wrongel behandeld is); melksuiker 5% en wate...

2025-07-26
Modern Woordenboek

Jozef Verschueren (1930)

kaaswei

v. wei, waterig deel van de melk dat, bij het stremmen, van de kaasstof wordt afgescheiden.

2025-07-26
Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Kaaswei

Kaaswei, - de groenachtig gele, zoetsmakende vloeistof, welke bij de kaasbereiding van de melk overblijft. Ze bevat ongeveer 93—93,5 % water, 5 % melksuiker, 0,9 % eiwit, 0,7 % zouten en 0,05—0,35 % vet. Het vetgehalte is afhankelijk van het vetgehalte der verkaasde melk. Wei, verkregen bij de bereiding van vette kaas, wordt nog afgeroomd; uit dien...

2025-07-26
Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

kaaswei

v./m., groenachtige gele, zoetsmakende vloeistof, die bij de kaasbereiding van de melk overblijft.

Gerelateerde zoekopdrachten