Herme
zie HERMEN.
Douwe Brongers & Désirée Raemaekers (2004)
Vierkante sokkel, die naar beneden toe smaller wordt. Wordt bekroond door een kop of buste, oorspronkelijk van de Griekse god Hermes. Toegepast als decoratief element in architectuur en meubelkunst. Zie terme.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Getty Research Institute (1990)
herme - Sculptuur in de vorm van een stenen paal of plaat met een hoofd, buste of figuur ten halven lijve die wordt ondersteund door en als het ware groeit uit een naar onderen taps toelopende pijler of pilaster, en vaak onderaan een fallus vertoont; oorspronkelijk meestal een verbeelding van de Griekse god Hermes.
Prof. dr. J. Nuchelmans - Dr. J.H. Brouwers (1976)
Herme (‘Ερμης, latijn Herma), benaming voor een rechthoekige, naar onder enigszins taps toelopende stenen zuil waarvan het bovenstuk bestaat uit een borstbeeld van de god Hermes en op welks voorzijde de mannelijke geslachtsdelen in erectie zijn aangebracht; aan de zijkanten bevinden zich dikwijls uitsteeksels die de armen aanduiden. De oudste verme...
Jan Durdik en anderen (1970)
naar onderen taps toelopende ornamentele pijler of pilaster, waarvan het bovenstuk een buste is, oorspronkelijk van Hennes. Dit in oorsprong Romeinse ornament wordt vooral in het empire toegepast aan poten en stijlen van meubelen, vaak in combinatie met een paar voeten aan de onderzijde. Dikwijls wordt de kop bedekt door de Egyptische klaft. Kop en...
Amsterdam Boek (1959)
Naar onderen taps toelopende ornamentele pijler of pilaster, waarvan het bovenstuk een buste is, zie Oceanië – Polynesië – archeologie.
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
(Grieks van Hermes, God v.d. handel en der wegen), oorspronkelijk een naar onder dunner wordende pijler, bekroond met een Hermeskop; veelal was aan de voorzijde een phallus aangebracht. Later worden andere hoofden, veelal ook portretten toegepast, terwijl de menselijke figuur dan tot het bekken wordt afgebeeld. In de renaissance- en barokarc...
John Kooy (1933)
vierhoekige zuil m/d kop v. → Hennes; m Italië voorkomend als grenspalen. Ook met buste v/e andere godheid, b.v. v. Athene: Hermathena, v. Heracles: Hermeracles.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: