Griffioen
voorheen GRIFFOEN, m. (-en), grijpvogel, een fabelachtig dier met het bovenlijf van een adelaar en het benedenfijf van een leeuw, fel en wreed van aard, thans vooral nog bekend als heraldische figuur.
Van Dale Uitgevers (1950)
voorheen GRIFFOEN, m. (-en), grijpvogel, een fabelachtig dier met het bovenlijf van een adelaar en het benedenfijf van een leeuw, fel en wreed van aard, thans vooral nog bekend als heraldische figuur.
Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)
fabeldier. fabeldier met het bovenlijf van een adelaar en het onderlijf van een leeuw. Voorbeelden: Een griffioen is een gemengd schepsel [...], samengesteld uit verschillende dieren, die het meest een beroep deden op de fantasie. Lichaam van een leeuw, hoofd en vleugels van de adelaar, oren van een paard; daarbij voegt zich een wond...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Wiktionary (2019)
griffioen - Zelfstandignaamwoord 1. Oudgrieks fabeldier met de kop, voorpoten en vleugels van een adelaar en de romp, achterpoten en staart van een leeuw Woordherkomst Afkomstig van het Middelnederlandse griffoene of grifoene, via het Oudfranse grifun (griffioen, roofvogel) ontleend aan het Latijnse gryphus, een verkeerde spel...
Meindert Schroor PhH (2016)
1. Algemene benaming voor gouden en zilveren munten met in beeldenaar een griffioen, een fabeldier met het bovenlijf van een adelaar met paarden-oren en een onderlijf van een leeuw als symbool van soevereine, aan God ontleende, macht. In de Nederlanden geslagen eind 14e, begin 15e eeuw in gebieden die onder gezag van het Beierse Huis stonden. 2. Zi...
Douwe Brongers & Désirée Raemaekers (2004)
Fabeldier met het achterlijf van een leeuw, de kop, klauwen en vleugels van een adelaar en de oren van een paard. In de Oudheid was het een bloeddorstig wezen dat rijke goudaders bewaakte, en werd het vanwege zijn strijdlust afgebeeld op Romeinse sarcofagen. In de Middeleeuwen kon de griffioen een symbool van de duivel, maar ook van Christus zijn....
H.L.Kok (2002)
Een fabeldier dat de heerschappij over twee rijken symboliseert: de aarde (door zijn leeuwenlichaam) en de lucht (door kop en vleugels van de adelaar). De griffioen werd vaak afgebeeld op grafmonumenten.
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
[v. OFr. grifoun, van Lat. gryphus, van Gr. grups; zie gryp] legendarische grijpvogel, soort adelaar met onderlijf van een leeuw, gryp.
Hans Biedermann (1992)
fabeldier dat de heerschappij over twee rijken symboliseert, over de aarde (door zijn leeuwelichaam) en over de lucht (door kop en vleugels van de adelaar). In de oude Oriënt is een eerdere versie van de griffioen het Assyrische mengwezen k’rub (van zijn naam is het Hebreeuwse woord cherub voor een van de soorten engelen afgeleid).
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: