erepsine
(G., ereptomai = verteren), verzamelnaam voor eiwitsplitsende enzymen (amino- en dipeptidase), afgescheiden door dunne darm, ➝ eiwitvertering, ➝ proteasen.
G. Th. van Kempen (1974)
(G., ereptomai = verteren), verzamelnaam voor eiwitsplitsende enzymen (amino- en dipeptidase), afgescheiden door dunne darm, ➝ eiwitvertering, ➝ proteasen.
Veerman (1954)
is een ferment (enzym) voorkomend in het sap, dat afgescheiden wordt door de alvleesklier (pancreas) en door de darmkliertjes. Het is een van de fermenten, die meewerken om de voedingseiwitten af te breken; hot breekt de uit de eiwitten ontstane polypeptiden af tot aminozuren, waaruit het lichaam haar eigen eiwitten weer opbouwt.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Uitgeversmaatschappij A. Manteau N.V. (1954)
de naam voor een aantal enzymen, welke in de darm de splitsingsproducten van eiwitten (peptiden) nog verder splitsen tot aminozuren.
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
Erepsine - Een eiwitsplitsend enzym, dat men in den middendarm bij de gewervelde dieren aantreft. Het wordt door klieren van den middendarmwand afgescheiden. Eiwitten in natieven toestand worden door e. niet aangetast, daarentegen worden de reeds in splitsingstoestand verkeerende eiwitten geheel afgebroken tot aminozuren. Latere onderzoekingen hebb...
Herman Pinkhof (1923)
(ἐρέπτομαι, eten, verteren), ferment in het darmslijmvlies, dat geen natuurlijke eiwitstoffen, behalve caseïne, verteert, doch wel peptonen, albumosen, enz. (O. Cohnheim 1909).
dr. H. Pinkhof (1923)
ferment in het darmslijmvlies, dat geen natuurlijke eiwitstoffen, behalve caseïne, verteert, doch wel peptonen, albumosen, enz. (O. Cohnheim, 1909).
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: