Wat is de betekenis van erepsine?

2025-07-25
Biologische encyclopedie

G. Th. van Kempen (1974)

erepsine

(G., ereptomai = verteren), verzamelnaam voor eiwitsplitsende enzymen (amino- en dipeptidase), afgescheiden door dunne darm, ➝ eiwitvertering, ➝ proteasen.

2025-07-25
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Erepsine

is een ferment (enzym) voorkomend in het sap, dat afgescheiden wordt door de alvleesklier (pancreas) en door de darmkliertjes. Het is een van de fermenten, die meewerken om de voedingseiwitten af te breken; hot breekt de uit de eiwitten ontstane polypeptiden af tot aminozuren, waaruit het lichaam haar eigen eiwitten weer opbouwt.

2025-07-25
Eerste Medisch Systematische Ingerichte Encyclopedie

Uitgeversmaatschappij A. Manteau N.V. (1954)

Erepsine

de naam voor een aantal enzymen, welke in de darm de splitsingsproducten van eiwitten (peptiden) nog verder splitsen tot aminozuren.

2025-07-25
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Erepsine

Erepsine - Een eiwitsplitsend enzym, dat men in den middendarm bij de gewervelde dieren aantreft. Het wordt door klieren van den middendarmwand afgescheiden. Eiwitten in natieven toestand worden door e. niet aangetast, daarentegen worden de reeds in splitsingstoestand verkeerende eiwitten geheel afgebroken tot aminozuren. Latere onderzoekingen hebb...

2025-07-25
Pinkhof geneeskundig woordenboek

Herman Pinkhof (1923)

Erepsine

(ἐρέπτομαι, eten, verteren), ferment in het darmslijmvlies, dat geen natuurlijke eiwitstoffen, behalve caseïne, verteert, doch wel peptonen, albumosen, enz. (O. Cohnheim 1909).

2025-07-25
Uitheemsche geneeskunde termen

dr. H. Pinkhof (1923)

Erepsine

ferment in het darmslijmvlies, dat geen natuurlijke eiwitstoffen, behalve caseïne, verteert, doch wel peptonen, albumosen, enz. (O. Cohnheim, 1909).

Gerelateerde zoekopdrachten