epidoot
epidoot - Een geelgroen mineraal bestaande uit een calciumsilicaat, aluminium en ijzer. Het kan voorkomen in massieve vorm of als korrels, zuilen en monocliene kristallen.
Getty Research Institute (1990)
epidoot - Een geelgroen mineraal bestaande uit een calciumsilicaat, aluminium en ijzer. Het kan voorkomen in massieve vorm of als korrels, zuilen en monocliene kristallen.
Veerman (1954)
is een monoklien mineraal van de silicaten-groep. Het bevat Al, Ca en Fe en heeft een groene kleur. E. behoort tot de groep mineralen met cen s.g. boven 2,9 en komt zeer verbreid voor in afzettings- en stollingsgesteenten.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
is de verzamelnaam van een groep van aluminium-, calcium- en ijzerhoudende silicaten. De formule van gewone epidoot is: Ca2(Al2, Fea+)3[0H(Si04)3]. Piemontiet is een mangaan-epidoot, waarin een gedeelte van het Al en Fe door Mn vervangen is. In Ortiet treedt cerium op; in klinozoïsiet ontbreekt het ijzer. AI deze mineralen kristalliseren in he...
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
Epidoot - Geelgroen, zelden rood, mineraal. Meestal sterk pleochroïtisch en sterk dubbelbrekend. Kristalliseert monoklien. Chemisch HCa2Fe3Si3O13. Komt als fraaie kristallen in gangen en spleten voor, maar is meer verspreid als bestanddeel in kristallijne schisten en het vormt zich bij secundaire omzettingen in vulkanische gesteenten, die er...
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
o., een mineraal. Epidoot, Ca2 (AlFe)3O(OH) [SiO4] [Si2O]7, monoklien, in zuilvormige groene kristallen, is alom verbreid als bestanddeel, soms hoofdbestanddeel van metamorfe gesteenten, silicaat.
J. Kramer (1908)
een monoklien kristalliseerende delfstof met een buitengewonen rijkdom aan vormen (thans worden 253 opgeteld) en meerdere variëteiten: eigenlijke E. of pistaziet, mangaan-epidoot of piemontiet, bucklantiet, scheikundige formule: H2 Ca4 (R2)3 Si 8 O26 waarin (R2) ten deele aluminium (toonaarde-epidoot), ten deele ijzer (ijzer-epidoot) is.
Anthony Winkler Prins (1870)
Epidoot of pistaziet is eene doorgaans groen gekleurde delfstof, die hoofdzakeljjk uit kiezel-aarde, aluin-aarde, ijzer-oxyde en kalkaarde bestaat en ook wel een weinig magnesia, mangaan en water bevat. Zijn soortehjk gewigt is ongeveer 3½ en zijne hardheid nagenoeg als die van kwarts. Men heeft vele verscheidenheden van epidoot, en het vertoont zi...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: