Coda
(It.), v. (-’s), (muz.) aangehangen slot bij muziekstukken met zich herhalende gedeelten, geeft als het ware een résumé van de gehele inhoud.
Van Dale Uitgevers (1950)
(It.), v. (-’s), (muz.) aangehangen slot bij muziekstukken met zich herhalende gedeelten, geeft als het ware een résumé van de gehele inhoud.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Katja Reichenfeld (2003)
Een coda (lt. staart) is een toegevoegd 'aanhangsel' aan een afgesloten muziekvorm, vooral bij het menuettrio, het scherzo en de sonatevorm. Oorspronkelijk was de coda een korte samenvatting van het voorafgaande, vergelijkbaar met een spreker die zijn betoog afsluit: 'En dus...'. Mozart en Beethoven kwamen echter op deze plaats soms nog met nieuwe...
Wouter van Boesschoten, Wieneke van Breukelen, Ton Konings m.m.v Henriette Coppens, Eefje Lonis, Jos van Waterschoot & Simon Wienke (2002)
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
[lt., van Lat. cauda = staart] (muz.) naspel buiten het eigenlijke schema van het stuk, slot met korte variaties der thema's.
Rina Barbier (1977)
Italiaans, staart. Laatste van de vier delen van een klassieke pas de deux, waarin de ballerina en de sterdanser na hun respectieve variaties opnieuw samen dansen en de pas de deux laten eindigen in een sprankelende climax.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: