Wat is de betekenis van bavarois(e)?

2025-07-28
Culinair van a tot z

Peter Joh. M. Zuidweg (2016)

bavarois(e)

Koude pudding en komt in vele smaken, kleuren, vormen en variaties voor. Zij zijn luchtiger en verfijnder dan gewone puddingen, die wordt verkregen door toevoeging van slagroom of geslagen eiwit. In tegenstelling tot puddingen wordt bij bavarois(e) géén saus geserveerd , doch uitsluitend opgespoten met slagroom.

2025-07-28
Etymologisch Woordenboek

Instituut voor de Nederlandse taal

bavarois(e)

bavarois(e) zn. 'nagerecht, ijsgerecht' categorie: leenwoord, geoniem Nnl. bavaroise 'thee met siroop' [1824; Weiland], bavaroise "siroopthee, een beijersche drank" [1847; Kramers], bavaroise 'soort roomijs met vruchten' [1886; Kramers], bavaroise 'schuimige pudding' [1910; WNT Aanv.], bavarois 'ko...